Herbata zimowa – trzy najlepsze przepisy

Najzimniejsza pora roku przyszła do nas parę dni temu, dlatego wychodząc naprzeciw zmarzniętym nóżkom i dłoniom proponuję trzy przepisy na herbatę zimową!

Herbata zimowa jest bardzo prosta w przygotowaniu – w każdym przypadku zagotowujemy 250ml wody i wlewamy do wyparzonego, ciepłego dzbanuszka, dodając łyżeczkę ulubionej herbaty oraz wybrane składniki. Herbatę proponuję zaparzyć w klasycznym french pressie, czyli zaparzaczu tłokowym. Pozwoli on bardzo dobrze oddzielić napar od pozostałych składników.

Aby napar przeszedł smakami i aromatami, to parzenie powinno trwać przynajmniej 3 minuty. Jeśli decydujemy się na dodanie owocowych syropów lub dżemów (np. malinowego lub domowej konfitury pomarańczowej), to wówczas nie trzeba w ogóle dodawać cukru do napoju! W wersji dla dorosłych można zastąpić soki porcją 50ml nalewek.

Do przygotowania herbaty zimowej doskonale nadaje się Earl Grey, czarna Ceylon oraz Black Honey, herbata Rooibos praz Pu-Erh, zaś z zielonych klasyczna Sencha oraz Bancha.  Eksperymentuję teraz z biała herbatą, która ma delikatny, łagodny smak.

Pamiętajcie, aby cytrusy wyparzyć przez starciem z nich skórki, najlepiej wrzątkiem dwukrotnie, co pozwoli pozbyć się z nich szkodliwych pozostałości po opryskach i konserwantach, jakimi są opryskiwane na czas transportu. W przypadku pomarańczy i cytryny pamiętajmy, aby nie dodawać ich do wrzątku, ponieważ utracą swoje właściwości zdrowotne. Najlepiej dodać je tuż przed podaniem.

Herbata zimowa – z pomarańczami i goździkami

Składniki: 250ml wody, 1 łyżeczka czarnej herbaty, 2 plasterki pomarańczy, 2 goździki, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej, 1 gwiazdka anyżu.

Wskazówka: jeśli chcecie przygotować większa ilość napoju, to warto w cała pomarańcze wbić kilkanaście goździków i gotować ją na wolnym ogniu przez około 5 minut, a następnie wydusić sok.

Herbata zimowa – z miodem i cynamonem

Składniki: 250ml wody, 1 łyżeczka czarnej herbaty, 1 kora cynamonu, 1/2 łyżeczki miodu.

Wskazówka: jaki wybrać miód do herbaty? Najlepiej sprawdzi się lipowy, akacjowy oraz wielokwiatowy. Odradzam gryczany, jest zbyt wyrazisty i może nieco zabić smak cynamonu.

Herbata zimowa – z malinami i cytryną

Składniki: 250ml wody, 1 łyżeczka czarnej herbaty, 1 plasterek cytryny, 1 łyżeczka skórki cytrynowej, 1 gałązka świeżego rozmarynu, 1 łyżka soku malinowego.

Wskazówka: podobny smak można uzyskać wykorzystując mrożone maliny, które godzinę przed przygotowaniem herbaty posypiemy odrobiną cukru, aby puściły sok. Jeśli chcemy wzmocnić efekt zdrowotny, to warto dodać suszone liście malin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.