Z czego tak naprawdę składa się herbata?

Dzisiaj podejdę do tematu herbaty nieco inaczej niż do tej pory. Mianowicie rozłożę ją nieco na czynniki pierwsze, a ściślej mówiąc wymienię jej najważniejsze prozdrowotne składniki.

Co siedzi w herbacie?

Dlaczego właściwie postanowiłam poruszyć ten temat? Ponieważ to właśnie skład herbaty decyduje w ogromnej mierze o tym, jak wpływa ona na nasze zdrowie. Wpływ ten jest zaskakująco duży. Na przykład w samej ojczyźnie herbaty – Japonii – uważa się, że działa ona leczniczo w przypadku blisko 61 różnych dolegliwości. Napój ten m.in.:

  • stanowi ochronę przed zawałem serca;
  • ma wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, co z kolei jest korzystne dla pracy serca;
  • reguluje procesy trawienne;
  • zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych.

Wróćmy jednak do głównego zagadnienia czyli chemicznego składu herbaty. Na pierwszym miejscu wymienić należy polifenolekatechiny czyli naturalne przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu wolne rodniki. Dzięki temu herbata chroni nas przed wieloma groźnymi schorzeniami jak np.:

  • stwardnienie rozsiane, Parkinson i Alzheimer – choroby układu nerwowego;
  • miażdżyca, zawał, udar mózgu – serce i układ krążenia;
  • nowotwory (rak żołądka, nowotwór płuc);
  • alergia;
  • cukrzyca.

Ponadto katechiny posiadają zdolność hamowania powstawania stanów zapalnych.

Drugi ważny składnik to teanina czyli unikatowy aminokwas. Wykazuje on następujące właściwości:

  • obniża ciśnienie krwi;
  • reguluje wydzielanie serotoniny;
  • działa relaksująco i uspokajająco;
  • pobudza pracę mózgu;
  • ma wpływ na szybkość przekazywania informacji.

W składzie herbaty znajduje się również teobromina (pochodna kofeiny). Ma ona korzystny wpływ na poprawę wydolności fizycznej oraz psychicznej. Ponadto zwiększa wydzielane neuroprzekaźników w mózgu. Teobromina reguluje również poziom dobrego cholesterolu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Ponadto w herbacie znajdują się również cenne dla naszego zdrowia składniki mineralne. Jest ich ponad 20. Największą zawartość stanowią: jod, selen, potas, żelazo, sód, fluor. Warto też wspomnieć, że herbata zawiera węglowodany – naturalne źródło energii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.