Lody herbaciane

Z pewnością zauważyliście, że ostatnimi czasy coraz większą popularność zyskują lodziarnie i kawiarenki oferujące własnoręcznie robione lody. Makowe, jajeczne, szarlotkowe i marchewkowe – to chyba jedna z najbardziej oryginalnych smaków, jakie rzuciły mi się w oczy. Spotkałam się również z lodami herbacianymi, ale za specjalnie mi nie smakowały, ponieważ zawierały mnóstwo fusów, które przyklejały się do zębów. Zainspirowana tym smakiem, postanowiłam odtworzyć go w domowych warunkach, co z sukcesem mi się udało. Herbaciane lody to nie tylko pyszny deser, ale także znakomita baza do przygotowywania shake’ów, ciast i innych smakołyków.

Zawsze używaj świeżego mleka, UTH nie ma tego charakterystycznego smaku
Zawsze używaj świeżego mleka, UTH nie ma tego charakterystycznego smaku

Przygotuj:

  • 250ml świeżego mleka 2% (z butelki, a nie UTH)
  • 500ml dobrej śmietanki kremówki
  • 5 żółtek
  • 10dag cukru pudru plus 2 łyżki cukru waniliowego
  • 7 torebek dobrej herbaty (osobiście użyłam Ahmad English Tea ze względu na jej delikatny, bursztynowy kolor i lekki posmak bergamotki)

Najpierw włóż suchy pojemnik po lodach zawinięty w woreczek foliowy do zamrażarki. W przeciwnym wypadku po przełożeniu lodów zrobi się na nich brzydki szron.

Do garnka wlej mleko, śmietankę i cukier, wszystko dobrze wymieszaj i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Następnie do gorącego wywaru wrzuć herbaciane torebki i zostaw na około dwie godziny, by uwolniły swój aromat. Oczywiście można takie lody robić na wiele sposobów: zamiast zwykłej herbaty można dać Earl Grey’a, owocowy napar lub esencję zielonego czaju. Wszystko zależy od indywidualnych gustów. Po tym czasie wyjmij herbatę (dobrze wyciskając esencję) i stopniowo dodawaj do garnka uprzednio ubite żółtka z cukier waniliowym. Wszystko podgrzewaj na wolnym ogniu aż zgęstnieje, ale uwaga – nie można doprowadzić do wrzenia, ponieważ całość się zwyczajnie zwarzy. Poczekaj aż masa ostygnie i zrobi się jeszcze bardziej gęsta. Następnie przełóż ją do pojemnika na lody i włóż do zamrażarki.

P.S. Jeśli zależy Wam na uzyskaniu wizualnie identycznych lodów jak w lodziarniach, to pod koniec podgrzewania masy można dodać fusy z 1 lub 2 torebek herbaty.

Takie herbaciane lody sprawdzają się zarówno jako samodzielny deser, jak i baza do przyrządzania innych lodowych pyszności, na przykład w połączeniu z kruszonymi ciasteczkami, kawałkami białej czekolady, waniliowymi rurkami i świeżymi owocami.

Domowy deser na bazie lodów herbacianych
Domowy deser na bazie lodów herbacianych

 

One thought on “Lody herbaciane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.