Odkrywamy tajemnice senchy!

Herbata sencha to nic innego jak rodzaj zielonej herbaty pochodzącej z Kraju Kwitnącej Wiśni. W języku japońskim jest zapisywana jako 煎茶 i dosłownie oznacza „herbatę duszoną”. Warto mieć na uwadze, iż prawdziwa sencha pochodzi z Japonii, zaś chińska wersja charakteryzuje się mniej intensywnym smakiem oraz zapachem.

Jak produkuje się senchę?

Senchę zbiera się od kwietnia do połowy maja, a wiec w bardzo krótkim czasie, biorąc pod uwagę inne zbiory z herbacianych krzewów. Jak większość zielonych herbat, nie podlega procesowi fermentacji. Proces przygotowania senchy odbywa się poprzez wielokrotnie zwijanie i suszenie świeżo zebranych listków, które następnie się lekko poddusza. Metoda produkcji senchy została wynaleziona w I połowie XVIII wieku. Na rynku istnieje kilka rodzajów odmian senchy: Fuji (morski zapach, seledynowo-żółty napar, intensywna goryczka), Yamato (nuta słodowo-roślinna, jasny odcień naparu), Uji Premium (morski posmak ze słodową nutką i kwiatowym zapachem), Fukujyu (oliwkowy odcień, gorzkawy posmak) itp. Tak naprawdę smak i kolor gotowej herbaty zależy od regionu i warunków atmosferycznych, w jakich rośnie herbaciany krzew.  Kraj kwitnącej Wiśni

Najlepsza zielona herbata

Moim zdaniem jest to jednak z najbardziej szlachetnych odmian zielonej herbaty o wyrazistym, intensywnym smaku i charakterystycznej, jasnozielonej barwie. Herbatę senchę można parzyć nawet trzykrotnie: porcję herbaty parzy się w wodzie o temperaturze około 60 stopni przez 1-2 minuty. Jeśli chcemy wykorzystać te same listki do ponownego przygotowania herbaty, to należy zwiększyć temperaturę wody (do około 80 stopni) oraz wydłużyć czas parzenia (do 3 minut). Jest szczególnie polecana osobom chorującym na cukrzycę (obniża poziom glukozy we krwi), z nadwaga (wysoka zawartość katechin usprawnia proces metabolizmu oraz przyczynia się do mniejszego odkładania tkanki tłuszczowej) oraz mającym problemy z trawieniem (polifenole pomagają usunąć wolne rodniki oraz metale ciężkie z organizmu). Japończycy piją ją praktycznie do każdego posiłku z racji wspomagania procesów trawienia.zielona herbata

Szczególny rodzaj herbaty, której się nie parzy!

Wśród senchy można spotkać jej szczególną odmianę określaną mianem Gyokuro – lekki, subtelny smak, niska zawartość teiny oraz jasny kolor naparu to najbardziej charakterystyczne cechy dla tej odmiany senchy. Gyokuro wymaga użycia znacznie większej ilości suszu (o około 2/3 więcej niż zwykłej zielonej herbaty) i wody o temperaturze 50 stopni. Pierwsze parzenie powinno trwać około 2 minut, zaś drugie i trzecie zaledwie po 30 sekund. Japończycy potrafią ją parzyć nawet do pięciu razy.  Generalnie smak senchy reguluje się przy pomocy temperatury wody oraz czasu parzenia. Nie powinno się do niej dodawać cukru ani innych dodatków, ponieważ „gryzą” się ze słodko-gorzkawym posmakiem czaju. Zielona herbata jest doskonała do picia zarówno na ciepło, jak i na zimno (bardzo dobrze gasi pragnienie w letnie, upalne dni).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.