Przegląd kaw Prima

Marka Prima została założona przez trzech znajomych ze studiów pod koniec lat 80-tych i w 2014 roku świętowała swoje 25-lecie na polskim rynku kawowym. Pierwszym produktem, jaki został wypuszczony do obrotu w sklepach, była kawa robusta. W 1990 roku w Sułaszewie otworzono pierwszą palarnię ziaren kawy. Był to specjalny gatunek Prima Lavado, który sprowadzano specjalnie z Meksyku i to właśnie od tego zaczerpnięto nazwę marki. Obecnie firma należy do holenderskiej spółki D.E. Master Blenders.

Kawy mielone

Przeważnie można je spotkać w opakowaniach po 250 gram.

Kawa jasna – o średniej mocy. Dzięki delikatnemu paleniu ziarna kawy są subtelnie podprażone, dając charakterystyczny, przyjemny i subtelny smak kawy. Doskonale się sprawdzi do napojów typu latte oraz cappuccino.

Kawa ciemna – dzięki mieszance ziaren o wysokiej zawartości kofeiny oraz bardzo wysokim temperaturom prażenia klient otrzymuje niezwykle aromatyczną, mocną kawę. Idealna dla przygotowywania espresso oraz macchiato.

Kawa Finezja – to najpopularniejsza kawa Prima o średniej mocy naparu. Dzięki klasycznemu stopniowi prażenia oraz średniej zawartości kofeiny można z niej przygotować zarówno zwykłą małą czarną, jak i cenione przez smakoszy doppio.

Kawa Impresja – idealna dla osób poszukujących harmonii między średnią a mocną kawą.Kubek z kawą

Kawy ziarniste

Excellent espresso – to propozycja dla miłośników tradycyjnego espresso.  Ziarna do tej mieszanki pochodzą wyłącznie z terenów Ameryki Południowej.

Prima Finezja – jeden z pierwszych produktów marki na polskim rynku, który cieszy się nieprzerwaną popularnością już od ponad 25 lat.

Excellent crema – połączenie ziaren pochodzących z Afryki oraz Ameryki Południowej, co pozwala na uzyskanie grubej, kawowej pianki po przygotowaniu napoju.

Kawy smakowe

Jako jeden z nielicznych producentów, Prima oferuje swoim klientom trzy rodzaje kawy smakowej: z dodatkiem wanilii, nuty orzechowej oraz karmelu. Ich odpowiednie przygotowanie pozwala uzyskać średniej mocy napój o słodkim aromacie i posmaku. Warto podkreślić fakt, iż są to kawy aromatyzowane, a niewzbogacane syropami lub olejkami, dlatego znakomicie nadają się do podawania w towarzystwie mało słodkich ciast oraz deserów, na przykład tiramisu lub torciku kawowego.

A jaka jest Wasza ulubiona kawa Prima? Sięgacie po tę markę? Podzielcie sie swoimi uwagami na jej temat!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.