Przepis na tiramisu

Uwielbiasz kawę i czekoladę? W takim razie z pewnością zasmakujesz w klasycznym włoskim deserze, który bazuje na tych dwóch pysznych składnikach. To naprawdę prosty do przygotowania przysmak, który nie wymagania pieczenia ani specjalnych zdolności kulinarnych. Może je zrobić dosłownie każdy!

Najpierw przygotuj deser

Składniki na sześć porcji (w razie większej liczby gości lub większego apetytu proponuję wszystko podwoić):

  • 550ml dobrej śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 170g podłużnych biszkoptów typu lady fingers
  • 40g gorzkiej czekolady
  • 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • kakao rozpuszczalne do posypania
  1. W mikserze ubij śmietanę z cukrem pudrem, a następnie dodaj powoli serek mascarpone.
  2. Biszkopty podziel na dwie równe części. Pierwszą z nich zanurzaj jeden po drugim w kawie, z obu strony, aby dokładnie nasiąkły. Ułóż je równomiernie na półmisku.
  3. Kremową masę rozprowadź po biszkoptach, zetrzyj na nie gorzką czekoladę i obficie posyp kakao rozpuszczalnym (te zwykłe jest zbyt cierpkie w smaku i często dominuje nad pozostałymi składnikami).
  4. Powtórz ponownie te same czynności z drugą częścią biszkoptów.
  5. Całość okryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin.

A następnie zaskocz swoich gości!

Wiecie, czemu tiramisu jest najczęściej fotografowane w całej blaszce? W trakcie krojenia znacznie się rozpada, a cały deser znacznie traci swój urok. Rozwiązaniem tego problemu jest wykorzystanie wysokich szklanek. Zamiast poziomo, biszkopty można układać pionowo lub przełamać je na pół. Sekret dobrego tiramisu tkwi nie tylko w wyborze dobrej jakości biszkoptów, ale przede wszystkim w naparze dobrej kawy. W tym przypadku odpada klasyczna mielona kawa, bowiem jej napar nie ma aż tak bogatej nuty smakowej po namoczeniu ciastek. Lepiej jest sięgnąć po kawę rozpuszczalną z głębokim aromatem. Teoretycznie tiramisu należy spożyć w ciągu 48 godzin po przygotowaniu, jednak osobiście nie spotkałam się z sytuacją, by porcja deseru została na drugi dzień. Pochłania się go w mig!

Tiramisu świetnie prezentuje się w kwadratowej szklance od Jacka Danielsa
Tiramisu świetnie prezentuje się w szklanach od Jacka Danielsa!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.