Site icon Herbaciara

Kawa z masłem i imbirem

Breakfast set: pot or cezve of coffee, cup on kitchen towel, baguette slices with butter cream, almonds and honey on rustic wooden board over black backdrop, top view

Pamiętacie, jak jakiś czas temu we wpisie Dziwne dodatki do kawy i herbaty wymieniłam kawę z dodatkiem nabiału (sery, masło)? Otóż okazało się, że jest to naprawdę dobre połączenie! Kawa z masłem i imbirem bardzo dobrze smakuje, a według Dave’a Asprey’ego, twórcy bloga Bulletproof Coffee, taki napój pity o poranku przyczynia się do efektywnego chudnięcia. Czy ten swoisty napój stworzony przez Amerykanów (sic!) faktycznie pomaga w zachowaniu zdrowej sylwetki?

Jak to się dzieje? Otóż masło zastępuje niezdrowy cukier oraz tłustą śmietankę. Co ciekawe, według badań naukowców z Cornell University w Ithaca kofeina okresowo niweluje wrażliwość kubków smakowych na smak słodki i jednocześnie nie ma wpływu na odczuwanie smaku słonego, kwaśnego oraz gorzkiego (za: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,459573,kofeina-oslabia-odczuwanie-slodkiego-smaku.html).

Kawa podawana z masłem i imbirem to jedna z podstaw diety wysokotłuszczowej oraz diety paleo. Oczywiście mowa o zdrowych tłuszczach, maśle z krowiego mleka, bez żadnych dodatków, olejów i mieszanek z witaminami.

Kofeina przyśpiesza metabolizm i procesy przemiany energii, imbir stymuluje tkankę tłuszczową poprzez szybsze jej spalanie, a dodatek masła hamuje łaknienie nawet do pięciu godzin, dając uczucie sytości. Ponadto zawarte w maśle witaminy A, K, D i E bardzo dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. C

Warto jednak mieć na uwadze, że taka kawa ma zastępować śniadanie, a pita regularnie przez kilka tygodnia ma pozwolić na zrzucenie nawet 10 kilogramów nadwagi. Co prawda mam spore zastrzeżenia, aby rezygnować z posiłku na rzecz kawy, ale przy dużej otyłości to może okazać się zbawienne.

Kawa z masłem i imbirem – przepis

Składniki: kubek kawy americano, jedna łyżeczka prawdziwego masła, dwie szczypty imbiru i cynamonu

Wykonanie: do filiżanki ze 150ml americano dodajemy łyżeczkę niesolonego masła i powoli mieszając, rozpuszczamy tłuszcz. Następnie dodajemy imbir i odrobinę cynamonu.

Bardzo dobrze z tymi przyprawami komponuje się także kardamon, wanilia oraz skórka pomarańczowa (uwielbiam ją dodawać do kawy ze względu na zapach).

Tutaj wersja z dodatkowym olejem kokosowym:

Exit mobile version