Site icon Herbaciara

Przepisy na mrożone herbaty, cz. I

Herbata z miętą

Kontynuuję letnią serię przepisową mrożone herbaty. Dziś kilka przepisów na orzeźwiające ice tea z dodatkami. Tym razem stawiamy na cytrusy – pomarańcze i cytryny z towarzystwem imbiru i mięty.

Herbata z pomarańczą, cytryną i imbirem

Składniki:

Herbatę zaparzamy w gorącej wodzie. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy imbir starty na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Odstawiamy na około pół godziny, aby herbata nabrała smaku i aromatu imbiru, i by jednocześnie przestygła. Po tym czasie odcedzamy imbir. Z dwóch cytryn wyciskamy sok i dodajemy do herbaty. Dolewamy sok pomarańczowy. Pozostałą cytrynę i pomarańczę dokładnie myjemy i kroimy plastry. Dodajemy je do napoju. Schładzamy w lodówce. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu.

Herbata z miętą i cytrusami

Składniki:

Wodę doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do wysokiego naczynia 5 szklanek i zaparzamy pod przykryciem z herbatą i miętą. Powinny parzyć się około pół godziny. W pozostałej wodzie (3 szklanki) rozpuszczamy cukier. Dodajemy następnie sok cytrynowy i pomarańczowy. Oczywiście najlepiej, aby były to soki świeżo wyciśnięte z owoców, a nie ze sklepu. Z herbaty odsączamy torebki i miętę. Łączymy ze sobą oba płyny i mieszamy, aby całość się połączyła. Odstawiamy do schłodzenia. Podajemy oczywiście w wysokiej szklance z kostkami lodu. Dla lepszego efektu polecam udekorować szklankę plasterkiem cytryny i świeżą miętą. Orzeźwienie murowane!

Smacznego!

Ja tymczasem szykuję kolejne przepisy na mrożone herbaty z owocami, ziołami i innymi dodatkami.

Exit mobile version