Kontynuuję letnią serię przepisową mrożone herbaty. Dziś kilka przepisów na orzeźwiające ice tea z dodatkami. Tym razem stawiamy na cytrusy – pomarańcze i cytryny z towarzystwem imbiru i mięty.
Herbata z pomarańczą, cytryną i imbirem
Składniki:
- 6 szklanek wody,
- 8 łyżeczek herbaty Earl Grey lub 4-5 saszetek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 szklanki soku pomarańczowego,
- Spory kawałek imbiru,
- 1 pomarańcza,
- 3 cytryny.
Herbatę zaparzamy w gorącej wodzie. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy imbir starty na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Odstawiamy na około pół godziny, aby herbata nabrała smaku i aromatu imbiru, i by jednocześnie przestygła. Po tym czasie odcedzamy imbir. Z dwóch cytryn wyciskamy sok i dodajemy do herbaty. Dolewamy sok pomarańczowy. Pozostałą cytrynę i pomarańczę dokładnie myjemy i kroimy plastry. Dodajemy je do napoju. Schładzamy w lodówce. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu.
Herbata z miętą i cytrusami
Składniki:
- 8 szklanek wody,
- 4 saszetki dobrej herbaty (jak polecam zieloną),
- 10 gałązek mięty,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2/3 szklanki soku z cytryny,
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy.
Wodę doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do wysokiego naczynia 5 szklanek i zaparzamy pod przykryciem z herbatą i miętą. Powinny parzyć się około pół godziny. W pozostałej wodzie (3 szklanki) rozpuszczamy cukier. Dodajemy następnie sok cytrynowy i pomarańczowy. Oczywiście najlepiej, aby były to soki świeżo wyciśnięte z owoców, a nie ze sklepu. Z herbaty odsączamy torebki i miętę. Łączymy ze sobą oba płyny i mieszamy, aby całość się połączyła. Odstawiamy do schłodzenia. Podajemy oczywiście w wysokiej szklance z kostkami lodu. Dla lepszego efektu polecam udekorować szklankę plasterkiem cytryny i świeżą miętą. Orzeźwienie murowane!
Smacznego!
Ja tymczasem szykuję kolejne przepisy na mrożone herbaty z owocami, ziołami i innymi dodatkami.