Oryginalne desery lodowe

Desery lodowe najczęściej kojarzą się z kilkoma łyżkami lodów, bitą śmietaną i słodkim sosem na wierzchu. Tymczasem wystarczy odrobina wyobraźni, aby przygotować pyszne i oryginalne przysmaki, które zaskoczą wszystkich gości.

Krok 1: Wybierz ciekawe smaki

Desery lodowe
Lody o smaku cappuccino w filiżance od kawy

Koniec z nakładaniem gotowych lodów do pucharków. Znacznie lepiej jest zaserwować domowe mrożone specjały. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, to przygotuj lody herbaciane (tutaj o tym pisałam) lub o smaku kawy. Szukasz ciekawych połączeń smakowych? Pomyśl o zestawieniu słodko-gorzkim, na przykład kawowo-cynamonowym lub waniliowo-rumowym. Pozornie kontrastujące ze sobą smaki często doskonale się uzupełniają, niwelując zbyt wielką słodycz deseru (tę zasadę bardzo często stosują uczestnicy programu Masterchef).

Krok 2: Wybierz fantazyjne naczynia

Pucharki do lodów? Zapomnij o tym! Teraz nawet herbatę pije się w słoiczkach po dżemach, by w ten sposób przełamać kulinarne konwenanse i zaskoczyć klienta. Warto pomyśleć o podaniu lodowego deseru w filiżance po kawie lub szklankach do alkoholu. Spróbuj też podać lody w wydrążonej skórce po pomarańczy lub cytrynie, mina gości będzie bezcenna!

Krok 3: Unikaj pospolitych dodatków

Lody kawowe
Zamiast rurek, użyj kawałków owoców z domowych przetworów!

Gotowe wafelki, nadziewane rurki i gotowe, kolorowe posypki może i wyglądają wdzięcznie dla oka, niemniej często dominują nad smakiem samego deseru. Bardzo dobrym m rozwiązaniem jest kupno mniej popularnych bakalii (na przykład orzechów brazylijskich zamiast rodzynek) oraz przyrządzenie własnego sosu malinowego lub czekoladowego. Ostatnio spotkałam się także z pomysłem, gdzie bazę stanowi domowa konfitura malinowa, na której to ułożono kilka gałek lodów o smaku cappuccino.

Krok 4: Postaw na świeże owoce

lodowy deser
Sorbet z herbaty i mango podany z bitą śmietaną

Desery lodowe nie zawsze muszą przypominać te znane z kawiarni lub restauracji. Niskokaloryczne sorbety można przygotować u siebie w domu metodą „mrożę-miksuję”. Należy do tego mieć mocny sprzęt, który poradzi sobie z zamarzniętymi owocami. Z drugiej strony można pokroić świeże owoce i podać je jako bazę do klasycznych lodów.

Tutaj znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na przygotowanie domowych deserów lodowych. Pamiętajcie, że ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.