Jakość wody a jej wpływ na smak herbaty i kawy

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że twardość wody w istotny sposób wpływa na smak herbaty i kawy. Zwykła kranówka nie zawsze jest dobrym wyborem. Wiele zależy od jej stanu jakościowego. Jak to zweryfikować i w jaki sposób różny jej rodzaj wpływa na przygotowanie gorących napojów? Podpowiadamy.

Jak sprawdzić stan wody?

Nawet posiadając wysokiej jakości kawę lub herbatę nie będziemy w stanie uzyskać jej idealnego smaku i aromatu jeśli nie zadbamy o stan wody. Sięgając po zwykłą kranówkę warto mieć świadomość tego, że w różnych częściach Polski różni się ona zwłaszcza twardością. Można to zweryfikować samemu korzystając z papierka lakmusowego lub zgłosić się do lokalnego przedsiębiorstwa wodociągowego. Jeśli wskaźnik twardej wody jest wysoki to może okazać się, że potrzebne będzie nam zmiękczanie wody.

Jaki wpływ jakość wody ma na smak kawy i herbaty?

Woda na pierwszy rzut oka może wydawać się czysta, ale jeśli regularnie korzystamy z różnych filtrów to zauważymy, że osadzają się na nich pewne zanieczyszczenia. Kawa lub herbata w połączeniu z niskiej jakości cieczą może mieć nieprzyjemny posmak chloru. Również zbyt duże nasycenie minerałami takimi jak wapń i magnez wpływa w istotny sposób na to, że nie uzyskamy wyrazistego aromatu. Warto więc wiedzieć, że twarda woda po prostu nie nadaje się dla smakoszy, którzy chcą wydobyć to co najlepsze z ich ulubionego espresso. W skrajnych przypadkach można odnieść wrażenie, że kawa jest nienaturalnie kwaśna lub gorzka.

Jak poprawić smak kawy i herbaty?

Wiele osób z sięga po produkty butelkowane w postaci wody mineralnej. Nie jest to jednak najwłaściwsze rozwiązanie, a znacznie prostszym i tańszym są specjalne filtry. Znajdziemy je na przykład w wysokiej jakości ekspresach do kawy lub nawet w czajnikach elektrycznych. Najlepsze filtry są jednak w dedykowanych produktach, czyli w specjalnych dzbankach. Świetnie nadają się do redukcji ilości minerałów. Tym samym woda przefiltrowana w taki sposób ma lepszy smak i pozostają w niej związki magnezu oraz wapnia w optymalnych ilościach.

W Polsce w większości przypadków mamy do czynienia z twardą kranówką. Z tego też powodu warto sięgnąć po dzbanki z filtrem do wody. To rozwiązanie pozwoli pozbyć się nie tylko zanieczyszczeń chemicznych, ale również zredukuje minerały w postaci osadzającego się kamiennego osadu. Przydaje się to nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale okazuje się niezbędne przy stosowaniu wody do popularnych ekspresów do kawy. Zwiększa to tym samym żywotność takich urządzeń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.