Dziś kolejna część przepisów na orzeźwiające, wakacyjne herbaty. Tym razem postawiłam na charakterystyczne wonne napoje z ciekawymi, aromatycznymi składnikami. Wypróbujcie koniecznie!
Herbata jabłkowo-cynamonowa
Składniki:
- 3 szklanki wody,
- 3 saszetki herbaty cynamonowej,
- 3 saszetki herbaty jabłkowej,
- 3dużej łyżki cukru brązowego,
- 1 szklanka soku winogronowego,
- 1 świeża, dojrzała cytryna,
- Woda mineralna z gazem.
Wodę dzielimy na dwie równie części, po około półtorej szklanki. Połowę podgrzewamy i gorącą zalewamy torebki z herbatą. Przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia na kilka minut. Następnie odsączamy i dokładnie wyciskamy saszetki, żeby uzyskać maksymalną ilość aromatu jabłkowego i cynamonowego. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Dalej odstawiamy herbatę do schłodzenia. Kiedy będzie już zimna, przelewamy do wysokiego dzbanka i dodajemy sok winogronowy. Sok z około 1/3 cytryny wyciskamy do herbaty. Resztę zostawiamy do dekoracji. Podajemy oczywiście w wysokich szklankach z dodatkiem wody mineralnej i kostkami lodu. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry i przystrajamy szklanki.
Aromatyczna herbata z miodem i cytryną
Składniki:
- 4 i pół szklanki wody,
- 2 saszetki herbaty chryzantemowej (wpis o niej już wkrótce na blogu!),
- Pół cytryny,
- 4-5 łyżek płynnego miodu
W jednej szklance wody zaparzamy herbatę chryzantemową. Po kilku minutach odsączamy dokładnie torebki. Esencję mieszamy z pozostałą gorącą wodą. Cytrynę kroimy w plasterki i dodajemy do herbaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy herbata będzie jeszcze lekko ciepła, dodajemy miód. Proponuję 4-5 łyżek, ale ilość oczywiście według waszego uznania. Aby herbata dobrze się zmroziła, warto włożyć ją na godzinę do lodówki. Podajemy oczywiście w wysokich szklankach z kostkami lodu.
Smacznego!