Przepisy na mrożone herbaty, cz. II

Dziś kolejna część przepisów na orzeźwiające, wakacyjne herbaty. Tym razem postawiłam na charakterystyczne wonne napoje z ciekawymi, aromatycznymi składnikami. Wypróbujcie koniecznie!

Herbata jabłkowo-cynamonowa

Składniki:

  • 3 szklanki wody,
  • 3 saszetki herbaty cynamonowej,
  • 3 saszetki herbaty jabłkowej,
  • 3dużej łyżki cukru brązowego,
  • 1 szklanka soku winogronowego,
  • 1 świeża, dojrzała cytryna,
  • Woda mineralna z gazem.

Wodę dzielimy na dwie równie części, po około półtorej szklanki. Połowę podgrzewamy i gorącą zalewamy torebki z herbatą. Przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia na kilka minut. Następnie odsączamy i dokładnie wyciskamy saszetki, żeby uzyskać maksymalną ilość aromatu jabłkowego i cynamonowego. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Dalej odstawiamy herbatę do schłodzenia. Kiedy będzie już zimna, przelewamy do wysokiego dzbanka i dodajemy sok winogronowy. Sok z około 1/3 cytryny wyciskamy do herbaty. Resztę zostawiamy do dekoracji. Podajemy oczywiście w wysokich szklankach z dodatkiem wody mineralnej i kostkami lodu. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry i przystrajamy szklanki.

Jabłka z cynamonem

Aromatyczna herbata z miodem i cytryną

Składniki:

  • 4 i pół szklanki wody,
  • 2 saszetki herbaty chryzantemowej (wpis o niej już wkrótce na blogu!),
  • Pół cytryny,
  • 4-5 łyżek płynnego miodu

W jednej szklance wody zaparzamy herbatę chryzantemową. Po kilku minutach odsączamy dokładnie torebki. Esencję mieszamy z pozostałą gorącą wodą. Cytrynę kroimy w plasterki i dodajemy do herbaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy herbata będzie jeszcze lekko ciepła, dodajemy miód. Proponuję 4-5 łyżek, ale ilość oczywiście według waszego uznania. Aby herbata dobrze się zmroziła, warto włożyć ją na godzinę do lodówki. Podajemy oczywiście w wysokich szklankach z kostkami lodu.

Smacznego!

Herbata chryzantemowa na zimno

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.