Herbata z głogu – właściwości lecznicze

Herbata z głogu to napar, który w Polsce jest bardzo popularny.  Ma silny kwiatowy aromat, pozytywnie wpływa na naszą odporność, jelita oraz naczynia krwionośne. Jakie właściwości lecznicze ma w sobie głóg? I dlaczego warto pić przygotowaną z niego herbatę?

Głóg – właściwości

Głóg należy do roślin potocznie zwanych „samosiejkami”. Oznacza to, że nie trzeba go specjalnie uprawiać, by cieszyć się możliwością zbiorów. Rośnie często bez specjalnej pielęgnacji i nawożenia. Jednak bywa i tak, że jest sadzony w parkach i ogrodach zarówno dla walorów estetycznych, jak i z myślą o wykorzystaniu go do przygotowania naparów. Co najważniejsze – zdrowotnych naparów. Do najcenniejszych właściwości leczniczych głogu należą:

  • pozytywne działanie na pracę serca, jelit, dróg moczowych;
  • wspieranie układu krążenia – obniża ciśnienie krwi; działa też rozkurczowo na naczynia krwionośne, które z kolei przyczyniają się do zwiększenia dopływu tlenu do mięśnia sercowego;
  • pomaga ustabilizować układ pokarmowy – zwłaszcza gdy pojawiają się zaburzenia odżywiania;
  • wpływa na koncentrację i skupienie – dzięki właściwie utlenionej krwi, nasz mózg pracuje zdecydowanie lepiej i wydajniej.

Herbata z głogu ma tak zbawienne dla nas działanie, dzięki zawartości witamin z grupy B (najważniejsza z nich to witamina PP), witaminy C oraz dużej ilości soli mineralnych. Wszystko to wpływa na wyrównanie rytmu serca oraz ciśnienia tętniczego.

Białe kwiaty głogu

Herbata z głogu – dla kogo będzie najlepsza?

Napar z głogu będzie idealny dla wszystkich, którzy zmagają się z problemami z krążeniem, a także dla tych, którzy mają problemy z wysokim ciśnieniem. Czy mogą pojawić się jakieś skutki uboczne picia herbaty z głogu? Jeśli przyjmujemy leki na serce, cierpimy na przewlekłe choroby serca, warto skonsultować się z lekarzem i zapytać, czy głóg nie wpłynie na działanie farmaceutyków. Nalewka z głogu obniża ciśnienie, dlatego należy najpierw sprawdzić, czy nie ma dla nas żadnych przeciwwskazań na picie tego napoju. Popularna jest także nalewka z głogu, która ma bardzo podobne działanie do herbaty. Oczywiście należy pić ją z uwagą i nie przesadzać z ilością. Do przeszkód spożywania nalewki z głogu należą: ciąża, niskie ciśnienie, nie można podawać jej również dzieciom.

Jak przygotować herbatę z kwiatów i liści głogu?

Przygotowanie herbaty z kwiatów i liści głogów jest bardzo proste. Wystarczy wsypać łyżeczkę suszu do naszej ulubionej filiżanki, zalać wszystko wrzątkiem i przykryć napar na 15 min. Po tym czasie będzie odpowiednio zaparzony. Jeśli mamy w swojej kuchennej szafce gotowy produkt (suszony głóg możemy kupić w aptece lub sklepie zielarskim), należy oczywiście postępować zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu. Jeśli susz chcemy przygotować sami, musimy pamiętać o kilku rzeczach. Kwiatostany wraz z kilkoma najbliższymi liśćmi zbiera się w maju i czerwcu. Suszenie powinno odbywać się naturalnie w suchym, zadaszonym pomieszczeniu. Po wysuszeniu kwiaty powinny zachować biały odcień

Herbata z owoców głogu

Herbatę z owoców głogu robi się identycznie jak jej kwiatowy odpowiednik. Na szklankę wrzątku bierzemy 2 łyżeczki owoców, ale przykryty parzymy kilka minut dłużej. W  przypadku przygotowania suszu, owoce głodu zbiera się jesienią – we wrześniu i październiku – kiedy będą już miały ciemnoczerwoną barwę, a ich struktura będzie jędrna i mięsista. Następnie należy je wysuszyć w piekarniku nagrzanym do około 70 stopni.

picie herbaty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.