Smak kawy rozpuszczalnej, czyli popularnej „Inki” zawsze kojarzy mi się z wakacjami u babci na wsi. Przypomina czas dzieciństwa, kiedy jeszcze nie miałam pozwolenia na picie „dorosłej” kawy, a razem z kuzynami i kuzynkami chcieliśmy jakoś towarzyszyć dorosłym. Latem najbardziej lubiliśmy pić słodzoną kawę na zimno z dużą ilością kostek lodu. Dopiero niedawno odkryłam, że kawa zbożowa może się sprawdzić nie tylko jako orzeźwiający napój wakacyjny, ale też być dodatkiem do wypieków. Dziś zapraszam do wypróbowania pysznego, a jednocześnie bardzo łatwego w przygotowaniu ciasta z kawą zbożową.
Przygotowanie ciasta
Do ciasta będziemy potrzebować następujących składników:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 świeżej jajka,
- 1 łyżka kawy zbożowej,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1/4 kostki margaryny do pieczenia,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
Zaczynamy od rozpuszczenia margaryny w małym rondelku. Odstawiamy na kilka minut, aby trochę przestygła. W międzyczasie mieszamy jajka z cukrem i miksujemy je przez około 5 minut, aby cukier w całości się rozdrobnił. Następnie dodajemy roztopioną margarynę i płynny miód. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą zbożową. Połączone suche składniki dodajemy do masy jajecznej na przemian z mlekiem i delikatnie mieszamy łyżką tak długo, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do małej blaszki (tzw. „keksówki”) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Najlepiej po 25 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem, na ile jest upieczone i zostawić na dłużej, jeśli będzie potrzebować. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na kilkadziesiąt minut, aby ciasto wystygło. Smakuje wyśmienicie również z dodatkiem polewy czekoladowej z posypką z płatków migdałowych.
Smacznego!