Jakie znacie najpopularniejsze dodatki do herbaty? Na pewno powiecie bez chwili namysłu, że są to: cukier, mleko, cytryna i miód. Ale wśród miłośników herbat, królują także inne, niekiedy dość ciekawe składniki. Dziś opowiem Wam o kilku z nich.
Niewielkie, suszone owoce o ciekawym, słodkawym posmaku to idealny dodatek do … zielonej herbaty. Dla wydobycia głębi smaku najlepiej dodać jeszcze łyżeczkę miodu. W ten sposób otrzymamy nie tylko smaczny i aromatyczny napój. Wzbogacimy też swój organizm w przeciwutleniacze. Dzięki temu łatwiej zawalczymy o młodzieńczy wygląd, ale także powstrzymany niszczycielskie ataki wolnych rodników. Poza tym wzmocnimy układ odpornościowy, nerwowy i wzrok.
Taki napój pijają Chińczycy – mistrzowie w tworzeniu niezwykłych kompozycji herbacianych. Do czarnej liściastej herbaty dodają oni specjalnie spreparowane ziarna ryżu. W trakcie parzenia herbaty w powietrzu zaczyna rozchodzić się przyjemny aromat dmuchanego ryżu. Smak napoju również go przywodzi.
Idealnie komponuje się zarówno z czarną, jak i zieloną herbatą. Nadaje jej przyjemnego słodkawego posmaku. Aromat jaki wydziela powoduje, że wprowadzamy się w świetny nastrój. Herbata z cynamonem robi też wiele dobrego dla naszego zdrowia. Między innymi: pobudza krążenie krwi, rozgrzewa, pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Jest też sprzymierzeńcem walczących z nadmiarem kilogramów, bo zapobiega podjadaniu i ogranicza apetyt na słodycze.
To nie żart. Takie dodatki stosują m.in. Tybetańczycy, którzy wręcz są od niego uzależnieni. Napój ten traktowany jest przez nich, jako doskonałe źródło energii. Do napoju dodawane są jeszcze: mleko oraz czampa – czyli mąka z prażonego jęczmienia. Ciekawy jest też sam sposób, w jaki odbywa się przygotowywanie napoju. Po zaparzeniu herbaty z dodatkiem mleka, masła i soli, powstały wywar umieszczany jest w wysokich drewnianych naczyniach. Następnie ubija się wszystkie składniki przy pomocy drewnianego tłuczka. Tak przygotowany napój jest też traktowany, jako pełnowartościowy posiłek. Wtedy dodaje się do niej mąkę jęczmienną.