Bardzo wiele osób lubi słodzić kawę lub herbatę. Dzisiaj podpowiem jak, jak przyrządzić domowe mieszadełka z cukru. Swoim wyglądem są bardzo zbliżone do tych sklepowych, różnią się jedynie ceną – za pudełeczko zawierające 6 sztuk trzeba zapłacić około 7-8 złotych, zaś koszt kilkunastu cukrowych pałeczek nie powinien wynieść więcej niż 5 złotych.
Lista zakupów:
- cukier – najlepiej taki drobnoziarnisty, jaki się stosuje do wypieków – około 20 dag
- patyczki do szaszłyków – 25 sztuk
- 2 całe pomarańcze
- cukier kandyzowany – opakowanie 0.5 kg
- opcjonalnie: laska cynamonu, gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
Do niewielkiego garnka wsypać około 20 dag cukru, dodać sok z całych pomarańczy oraz przyprawy. Na bardzo wolnym ogniu rozgrzewamy do i nieustannie mieszamy, aby się nie przypalił. Nie wolno dolewać wody, ewentualnie można dodać niewielką ilość soku pomarańczowego, jeśli masa jest zbyt gęsta (nigdy wody, ponieważ szybko odparuje i nie wzbogaci smaku gotowego produktu).
W osobnej miseczce kruszymy cukier kandyzowany. Można go zmieszać częściowo z cukrem trzcinowym, który jest nieco bardziej słodszy.
Do gorącego syropu wkładamy patyczek od szaszłyka i delikatnymi ruchami zbieramy na niego masę. Następnie szybko wkładamy go do miseczki z kandyzowanym cukrem i wykonujemy kilka ruchów zgodnie ze wskazówkami zegara. Dobrze jest pomóc sobie palcami, delikatnie dociskając patyczek do cukru, aby lepiej przywarły drobinki cukru. Czekamy aż cukier zastygnie i będzie twardy. Tą czynność powtarzamy na tym samym patyczku 2-3 razy, aż uzyskamy sporą ilość cukru na mieszadełku.
Jak przechowywać cukrowe mieszadełka?
Cóż, tak naprawdę to zwykły cukier. Należy tylko uważać, by nie miał dostępu do świeżego powietrza i w ten sposób zbytnio nie zwietrzał. Sama trzymam je w plastikowym, hermetycznym pudełeczku. Takie domowe mieszadełka z cukru to nie tylko oryginalny i ekonomiczny pomysł na zachwycenie gości, może stanowić także ciekawy upominek dla łasuchów oraz miłośników domowych słodkości.