Tym razem nadszedł czas na zapoznanie się z marką kaw Lavazza, czyli włoskiego producenta specjalizującego się w produkcji kawy do ekspresów, mecenasa włoskiej kultury oraz głównego kawodawcę międzynarodowego Wimbledonu.
Krótko o historii marki
Marka swą nazwę wzięła od nazwiska Luigiego Lavazzy, który w 1895 roku założył firmę zajmującą się sprzedażą ekskluzywnych produktów, takich jak alkohol i kawa, jakie były dostarczane bezpośrednio do domu klienta lub głównych punktów gastronomicznych w kraju. Piętnaście lat później Lavazza skupił się wyłącznie na sprzedaży samej kawy, w 1915 roku zaczął zatrudniać własnych pracowników, zaś na początku lat 30-tych zainwestował w samochód dostawczy. Firmę po ojcu odziedziczyli jego dwaj synowie – Giuseppe i Pericle – zaś obecnie jest zarządzana przez czwarte pokolenie rodziny Lavazza.
Rodzaje kaw
Generalnie wszystkie kawy można podzielić na dwie duże grupy:
- Kawa mielona
- Lavazza Qualita Oro
- Crema e Gusto
- Qualita Rossa
- Caffe Crema
- il Perfetto
- Bel Canto
- Espresso
- Kawa ziarnista – to te same kawy, co wyżej wymienione, plus:
- Gran Aroma Bar
- Dolce CaffeCrema
- Classico
- Pienaroma
- Tierra
- Gold Selection
- Crema e Aroma
- Top Class
Czym się różnią między sobą? Przede wszystkim rejonem pochodzenia samych ziaren (na przykład Lavazza Qualita Oro to klasyczna arabica z Ameryki i Afryki, Bel Canto ma ziarna z Ameryki centralnej, zaś Qualita Rossa to mieszanka arabicy i robusty), stopieniem palenia (od lekkiego po mocny), aromatem, zawartością kofeiny oraz intensywnością naparu.
Do domu i w pracy
Lavazza charakteryzuje się tym, iż bardzo często współpracuje z różnymi prywatnymi firmami, dlatego też jej produkty są dostępne dla pracowników małych i dużych przedsiębiorstw. Samo kalibrowanie ziaren kawy jest dostosowane do automatycznych ekspresów, w związku z czym wiele osób sięga po kawę Lavazza.
Co do samego smaku naparu – w sieci spotkałam się z opiniami, iż kawa ma lekko kwaskowaty smak. Owszem, ale czego innego się spodziewać, jeśli ktoś sięga po mieszankę zawierającą w 70% palone ziarna robusty? Włoski producent oferuje szeroki asortyment kaw, niemniej sama najczęściej sięgam po 100% arabicę w całych ziarnach, która wyróżnia się pełnym, lekko słodkim smakiem, intensywnym aromatem oraz dość sporą cielistością. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją kawową przygodę z Lavazzą, to zdecydowanie zachęcam do sięgnięcia po ten rodzaj kawy.
Ciekawostki
- Lavazza posiada siódmą pod względem wielkości największa palarnię kawy na świecie.
- Eksportuje prawie 50% swoich wyrobów na rynek europejski.
- To największy producent kawy we Włoszech.
- Lavazza jest oficjalnym dystrybutorem kawy na zawodach Wimbledon i na targach EXPO.