Pewnie nie raz zastanawialiście się, jak wygląda prawdziwa plantacja kawy – czy jest podoba do tego, co widzimy w reklamach, a może swoim wyglądem bardziej przypomina te herbaciane pola uprawne? Czym jest Fair Trade i dlatego tak ważne jest, aby kupować kawę z ich oznaczeniami?
Garść podstawowych informacji
Najbardziej optymalny klimat do uprawy kawy to subtropikalne ciepło w połączeniu ze sporą ilością wilgotności powietrza, w związku z tym kawę uprawia się w tych rejonach świata:
Arabicę uprawia się na wysokościach od 600m.n.p.m. aż do 2000m.n.p.m., zaś robustę od 200m.n.p.m. do około 500m.n.p.m.
Plantacja kawy położona w klimacie równikowym pozwala na zbieranie plonów dwa razy do roku;
Z jednego krzewu można uzbierać nawet 5kg ziaren kawy!
Największym producentem kawy jest Brazylia – znajduje się tam aż 1/3 światowej produkcji, ponad 3 miliardy krzewów kawowca i 5 milionów pracowników, którzy dbają o ich wzrost i owoce.
Najdroższa kawa świata – Luwak – pochodzi z terenu Indonezji, gdzie łaskun muzang, drapiezny ssak, zjada najlepsze owoce kawy i je następnie wydala. Takie ziarna pozbawione są gorzkości i mają charakterystyczny aromat. Cena jednej filiżanki to koszt około 100 złotych (25-30 euro).
Kilka ujęć plantacji kawy
O Fair Trade w hodowli i sprzedaży kawy