Konia z rzędem temu, kto znajdzie osobę, która nie przepada za pysznym toffi. To chyba jeden z najstarszych przepisów na domową słodkość. To pyszny sos stworzony na bazie cukru, śmietanki oraz masła, który można szybko i łatwo przyrządzić samemu w domu. Jeśli lubicie takie smakołyki jak Toffifee, to ten przepis także podbije Wasze serce i podniebienie!
Domowe toffi
Aby przygotować domowe toffi musisz zaopatrzyć się w:
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklankę śmietanki 30% lub bardzo tłustego mleka
- 2 szklanki cukru białego, drobnego
- 5 łyżek dobrego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub wanilinowego)
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlej wodę, masło oraz śmietankę. Na bardzo małym ogniu rozpuść składniki i następnie dodaj oba cukry i nieustannie mieszając, doprowadź całość do wrzenia. Poczekaj chwilkę, aż masa osiągnie ładny, złotobrązowy kolor i zdejmij ją z ognia. Uwaga – cały czas trzeba mieszać składniki, ponieważ toffi można przypalić w zaledwie kilkanaście sekund! Delikatnie przelej sos do miseczek, blaszki wysmarowanej masłem lub do innego naczynia. Pod żadnym pozorem nie próbuj toffi, ponieważ jest ono naprawdę gorące i parzy język. Włóż je do lodówki na pół godziny (jeśli chcesz dodać do niego bakalie, wafelki lub inne dodatki) lub na godzinę, by mieć małe cukierki-ciągutki.
Ciekawostki
- W krajach Europy Zachodniej toffi określa się mianem cukierków maślanych o nazwie butterscotch.
- Przez wiele lat w Polsce było ono znane pod nazwą Irysy, do których dodawano syropy smakowe.
- W krajach skandynawskich toffi jest tradycyjnie przygotowywane na okres świąt Bożego Narodzenia.
- To podstawowej bazy można dodać inne składniki, na przykład orzechy laskowe, wiórki kokosowe, suche wafelki, ryż preparowany, pałeczki czekoladowe, chrupki kukurydziane i inne.