Soki na niepogodę!

Przyznam Wam się szczerze, iż nie rozumiem, dlaczego tak wiele młodych osób sięga po napoje gazowane lub napoje izotoniczne zamiast po naturalne soki i wodę. Czy wynika to z faktu, iż tamte produkty są bardziej reklamowane, czy też tego typu nawyk żywieniowy wynosi się z domu? Nie można tez jednoznacznie stwierdzić, dlaczego w mediach pojawia się coraz więcej artykułów głoszących szkodliwość naturalnych soków owoców-warzywnych. Wszak jeśli mowa o soku – a nie o napoju z dodatkiem soku lub koncentratu to rozrabiania z wodą – to można być pewnym, iż w żadnym wypadku nie zaszkodzi on naszemu zdrowiu, wręcz przeciwnie, doda energii na cały dzień i uzupełni braki witamin i minerałów.

Wybieraj z głową!

Soki HortexSięgając po dany produkt należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

Ø  napis „sok” a nie „napój” – te drugie to często mieszanka wody, soku, cukrów, barwników oraz sztucznych poprawiaczy smaku. Są wysoko kaloryczne i niezdrowe;

Ø  termin przydatności – im krótszy tym większą mamy pewność, iż oferowany produkt jest naturalny i mało przetworzony;

Ø  dodatki w postaci cukrów – o ile sam cukier nie jest jeszcze tak szkodliwy, to syrop glukozowo-fruktozowy oraz słodziki niechlubnie przyczyniają się do zwiększenia wagi ciała. Na rynku pojawiły się soki mające w składzie naturalną stewię.

Sklepy oferują zarówno świeżo wyciskane, jednodniowe soki, niepasteryzowane w specjalnych woreczkach oraz tradycyjne, sprzedawane w plastikowych buteleczkach i litrowych kartonach. Owocowe, warzywne, mieszane – do wyboru, do koloru, czego tylko dusza zapragnie (a oto dowód: https://www.makro.pl/shop/pl/office/category/soki/Soki). Jednak sięgając po konkretny produkt pamiętajmy, iż nigdy nie można postawić znaku równości między owocem a gotowym sokiem. Dlaczego? Otóż na etapie produkcji poszczególne składniki tracą swoje wartości odżywcze i bezpowrotnie giną. Nie sposób zatrzymać witamin, związków mineralnych i błonnika, których duże zawartości kryją się tuż pod skórką owocu.

Owocowy zawrót głowy!

Generalnie to rekomenduję samodzielnie przygotowywanie soków owocowo-warzywnych. Nie muszą być to napoje przyrządzone z drogich, egzotycznych owoców. Często wystarczą jabłka, gruszki, kiwi, banany oraz garść jarmużu, aby uzyskać gęsty i pyszny sok – popularnie zwany smoothie. Nie macie pomysłu na domowy smakołyk? Spróbujcie połączenia:

świeżo wyciskany sok1) jabłko+pomarańcza+seler

2) gruszka+jabłko+maliny

3) arbuz+kiwi+banan

4) brzoskwinia+imbir+mięta

5) pomidor+seler+jabłko+pietruszka

6) truskawki+mięta+maliny

Wybieraj sezonowe, tanie produkty. Koszt wyciskarki do owoców nie przekracza 100 złotych. Własnoręcznie przygotowany sok to gwarancja pysznego smaku i bogactwa witamin i minerałów dostarczonych dla naszego organizmu. A to wszystko w niskiej cenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.