Prawie w każdym poście dedykowanym konkretnej odmianie herbaty staram się dokładnie zaznaczyć, z którego regionu herbacianych upraw pochodzi dany gatunek. Jednak nie znając dokładnie mapy danego kraju, ciężko jest sobie wyobrazić miejsce, w którym rośnie i dojrzewa herbaciany krzew. Generalnie można podsumować, iż herbata rośnie między zwrotnikiem Raka i Koziorożca, w ciepło-wilgotnym klimacie. Przedstawiam Wam herbaciane mapy świata, dzięki którym w szybki i prosty sposób dowiecie się, skąd pochodzi Wasz ulubiony czaj!
Gdzie rośnie herbata?
Tak naprawdę różnorodne odmiany Camelii Sinensis uprawia się na trzech kontynentach:
- W Azji: w Indiach (najbardziej znane są prowincje Assam i Darjeeling), na Sri-Lance (stamtąd pochodzi herbata Ceylon), w Chinach, Indonezji, Pakistanie, Japonii, Tajwanie, Nepalu i kilku innych, mniejszych krajach.
- W Afryce: herbatę uprawia się tam od końca XIX wieku, głownie w Kenii, Mozambiku, RPA, Kongo, Kamerunie i Burgundii; dominują tu gatunki herbaty czerwonej oraz rooibosu.
- W Ameryce Południowej: to właśnie z Brazylii i Argentyny pochodzą suszone listki yerby matte
Podsumowując: herbata rośnie w ponad 30 krajach na całym świecie, jednak najbardziej szlachetne odmiany pochodzą z terenów Azji.
Oznaczenie jakości herbaty
BOPD = Broken Orange Pekoe Dust, czyli bardzo drobny pył niskiej jakości;
BOPF = Broken Orange Pekoe Fanning, listki są drobne, ale równomiernie cięte;
BOP = Broken Orange Pekoe – średniej wielkości liście herbaty, dobra jakość w stosunku do ceny;
OP = Orange Pekoe, czyli herbata zawierająca same listki pochodzące z górnych części krzewu;