Hibiskus to spolszczona nazwa łacińskiej rośliny zielnej, która w botanice jest określana jako ketmia. W przyrodzie istnieje ponad 200 różnorodnych gatunków hibiskusa, wśród których najpopularniejszy jest hibiskus syriacus zwany Różą Szarona lub Różą Althei. Należy do tej samej grupy roślin co nasze malwy, łączy w sobie piękny wygląd wizualny oraz zdrowotną moc naparu, który otrzymuje się z suszonych kwiatów. Spośród tylu gatunków jedynie odmiana sabdarifa (malwa sudańska) nadaje się do jedzenia, a raczej picia 😉
Gdzie można spotkać hibiskus?
Pewnie nie raz sięgając po herbatki owocowe, zwłaszcza malinowe, leśne oraz truskawkowe, wyczytaliście na etykietce, iż zawierają w sobie hibiskus. Daje on bardzo miły oku, czerwono-rubinowy kolor gotowego naparu oraz lekko kwaskowaty smak. Herbata z hibiskusa ma wyjątkowo orzeźwiające właściwości, dlatego po dziś dzień jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu (m.in. w Egipcie i Iranie), a także w dalekich Indiach i Malezji.
Hibiskus doskonale komponuje się z dodatkiem miodu, cukru trzcinowego oraz ze świeżym imbirem. Najbardziej znana jest herbata hibiskusa określana mianem karkade, która z umiłowaniem pijali faraonowie. Napój pija się na słodko, jest przyrządzony z całym kwiatów parzonych wrzątkiem przez około 6-9 minut. Im dłużej się go parzy, tym bardziej intensywny barwa i kwaśniejszy smak. Tak naprawdę to nie herbata, dlatego nie można przeparzyć hibiskusa. Chłodzona, gęsta i bardzo słodka wersja karkade jest używana jako zamiennik wina, zwłaszcza w kulturze muzułmańskiej.
Na zdrowie!
Herbata z hibiskusa posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych:
- Dzięki zawartości dużej ilości polifenoli usuwa z organizmu wolne rodniki;
- Działa moczopędnie, usuwając nadmiar wody z organizmu;
- Działa przeciwszkorbutowo, ponieważ posiada bardzo wysokie ilości witaminy C;
- Flawonoidy i antocyjany pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi;
- Olejek z nasion hibiskusa działa antycellulitowo;
- Antyoksydanty i polisacharydy chronią wątrobę;
- To naturalne źródło wapnia;
- Ogranicza wchłanianie węglowodanów dzięki hamowaniu działania amylazy
Hawajczycy umieścili kwiat hibiskusa w swoim godle, Malezyjczycy uznają go za symbol swego kraju, podobnie jak Koreańczycy.
Polecam vlog niejako mego konkurenta (którego bardzo cenię), który wykonał kawał świetnej roboty i porządnie zebrał najważniejsze informacje dotyczące hibiskusa: