Znana większości babć, które doleczenia nieprzyjemnych dolegliwości używały w pierwszej kolejności naturalnych, ziołowych specyfików. Dlatego też i mamy powinny się nią zainteresować. Przeczytajcie, jakie właściwości lecznicze ma to zioło.
Po pierwsze – jak przygotować herbatkę?
Są dwa sposoby albo raczej dwa podejścia. W sklepach zielarskich można kupić gotową mieszankę do przygotowania naparu. Zawiera wtedy tylko koper włoski albo połączenie z innymi ziołami dla uzupełnienia działania leczniczego. Dla zwolenników jeszcze bardziej naturalnego podejścia polecam oczywiście całkowicie samodzielne przygotowanie naparu. Wystarczy wsypać jedną lub dwie łyżeczki nasion kopru do kubka, rozgnieść je i zalać gorącą wodą. Najlepiej parzyć herbatkę pod przykryciem ok. 15 minut i od razu wypić. Zarówno dzieciom, jaki dorosłym najlepiej podawać ją przed posiłkiem z uwagi na zbawienne działanie dla układu pokarmowego.
Po drugie – na co stosować napar?
Herbatka z kopru włoskiego to pierwsza pomoc dla mam zmartwionych wzdęciami, kolkami i innymi dolegliwościami z brzuszka dziecka. Może być podawana już od pierwszych dni dziecka jako naturalne lekarstwo. Wpływa rozkurczowo na układ pokarmowy, dlatego pomaga w takich bolesnych dolegliwościach. Polecana jest nie tylko dla niemowląt i dzieci, ale też dla dorosłych – również u starszych dobrze poradzi sobie z skurczach jelit i innych skutkach przejedzenia.
A dodatkowo napar z kopru włoskiego:
- Wspomaga laktację u karmiących mam, więc powinny pamiętać, aby wspomagać i siebie tym napojem.
- Działa uspokajająco i wyciszająco, dlatego może wspierać w radzeniu sobie ze stresem i zwalczać bezsenność.
- Zawiera witaminę C, kwas foliowy i inne witaminy, dzięki czemu wspiera odporność i radzenie sobie z objawami infekcji, jak np. kaszlem.
- Pomaga radzić sobie z nieprzyjemnym zapachem z ust.