Lato mamy w pełni, czego nie sposób nie zauważyć. Więc oprócz wykorzystywania świeżych owoców do domowych wypieków zachęcam Was również do „przerzucenia się” na mrożone napoje. Zaproponuję Wam wiele przepisów na pyszne i orzeźwiające mrożone herbaty.
Ice tea
Mrożona herbata jest „wynalazkiem” amerykańskim. W czasie targów herbacianych odbywających się w otoczeniu upalnej pogody, odwiedzający nie byli zbyt chętni do degustacji gorących napojów. Skłoniło to jednego z wystawców do uruchomienia kreatywności – dodał kostki lodu do ciepłej herbaty i w mig stała się łakomym kąskiem dla gości targów. Już od dziesiątek lat ice tea towarzyszy nam z okresie upałów – doskonale orzeźwia i chłodzi, a jednocześnie dostarcza swych cennych składników. W sklepach dostępne są napoje typu „ice tea”, jednak samej herbaty jest w nich zwykle znikoma ilość. Zachęcam więc do samodzielnego przygotowywania mieszanek z herbaty z dodatkami – owoców i ziół. Tak naturalnie przygotowana herbata to samo zdrowie!
Truskawkowa herbata z bazylią na zimno
Składniki:
- 5 szklanki wody,
- 8 torebek czarnej herbaty,
- ¾ szklanki cukru,
- Garść świeżych liści bazylii,
- 2-3 szklanki świeżych truskawek.
Cztery szklanki wody zagotuj i dodaj do niej herbatę. Zaparzaj pod przykryciem przez kilka minut. W międzyczasie możesz odszypułkować truskawki i umyć je pod bieżącą wodą. Pozostałą szklankę wody również podgrzej i wymieszaj z cukrem, aż w całości się rozpuści. Dodaj do niej bazylię i pozostaw na kilka minut pod przykryciem, aby z liście wydobył się aromat. Odsącz z wody liście bazylii i w duży naczyniu zalej truskawki wodą bazyliową. Odstaw do wystygnięcia. Na koniec dolej do naczynia wcześniej przygotowaną herbatę. Całość wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Najlepiej podawaj w wysokich szklankach z kostkami lodu. Dla dekoracji przygotuj jeszcze świeże truskawki i liście bazylii.
Smacznego!
Wkrótce kolejne przepisy na letnie mrożone herbatki!