Przepisy na mrożone kawy, cz. II

Orzeźwiające kawy nigdy dość, dlatego dziś zaserwuję Wam kolejne proste przepisy na mrożone kawy i koktajle z ciekawymi dodatkami. Przepisy są na wykonanie jednej porcji, ale oczywiście nie trzeba ich pić w samotności – wystarczy odpowiednio przemnożyć ilość składników przez ilość osób 🙂

Koktajl kawowy z aromatem

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • Pół szklanki wody,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 3 ziarenka kardamonu,
  • 1 łyżka syropu lub cukru trzcinowego,
  • Pół szklanki coli,
  • 3 kostki lodu.

Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Dodajemy cynamon, anyż i kardamon od razu, aby przyprawy wypuściły swoje aromatyczne zapachy i smaki. Po około 5 minutach wyjmujemy przyprawy z napoju. Dodajemy cukier lub syrop trzcinowy i mieszamy, aby się rozpuścił. Napój wlewamy do shakera, dodajemy lód i mieszamy, mocno potrząsając. Całość przelewamy do wysokiej szklanki, dodajemy colę i pyszny koktajl z aromatem gotowy!

Aromat do kawy

Miętowo-czekoladowe orzeźwienie

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • Pół szklanki wody,
  • Mleko,
  • Cukier trzcinowy,
  • 2 łyżki syropu miętowo-czekoladowego (lub po 1 łyżce syropów miętowego i czekoladowego),
  • Liście świeżej mięty,
  • 3 kostki lodu.

Kawę zalewamy gorącą wodą. Dodajemy mleka i cukru według uznania. Wlewamy do shakera i dodajemy syrop (lub syropy) oraz lód. Całość mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły, i przelewamy do wysokiej szklanki. Dekorujemy miętą. Oczywiście mrożoną kawę polecam przegryźć orzeźwiającą czekoladą miętowo-czekoladową.

Orzeźwiająca mięta

Kokosowa kawa mrożona

Składniki,

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • Pół szklanki wody,
  • Pół szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki mleczka kokosowego,
  • Wiórki kokosowe,
  • 3 kostki lodu

Kawę jak zwykle zalewamy gorącą wodą. Dodajemy cukier i mleko, mieszamy wszystko, aby się połączyło. Wstawiamy na około pół godziny do lodówki, aby kawa się schłodziła. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i lód. A na koniec dekorujemy wiórkami.

Kawa z kokosem

Smacznego!

One thought on “Przepisy na mrożone kawy, cz. II

  1. Ice coffee (cocos) krugera uwielbiam, a jak będę miała czas weekend to sobie coś takiego zrobię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.