Herbaty kwitnące to fascynujący temat. Nie tylko cieszą oko, co w aromatycznym napoju rozkwita na nowo kwiat, ale mają również wiele pożytecznych właściwości. Herbata chryzantemowa przywędrowała do Polski z Azji, a najbardziej znana jest w Chinach, Korei i Japonii.
Parzenie naparu
Herbatę chryzantemową najlepiej kupić w dobrym sklepie z herbatami. Występuje w postaci suszonych kulek białej herbaty połączonych z kwiatem chryzantemy. Do przygotowania napoju na 2-3 osoby wystarczy jedna kulka. Wrzucamy ją do naczynia, najlepiej przezroczystego, żeby widzieć, jak kwiat „rozkwita”. Zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Czekamy kilka minut, żeby napar naciągnął. Herbata jest gotowa, kiedy kwiat rozwinie się całkowicie.
Właściwości herbaty chryzantemowej
Tradycyjnie w Chinach i Japonii napar ten używany był w leczeniu przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Herbata doskonale pomagała w obniżaniu temperatury i przeciwdziałała bólowi gardła. Dziś wiemy, że ma jeszcze wiele innych właściwości leczniczych:
- Wspiera układ immunologiczny. Dzięki dużej zawartości witaminy C przyczynia się do budowania naturalnej odporności organizmu.
- Ma właściwości uspokajające i relaksujące. Warto stosować ją w okresach zwiększonego napięcia czy stresu, bo przyczynia się do wyciszenia i uspokojenia ciała i psychiki.
- Ma właściwości oczyszczające. Może być stosowana również zewnętrznie na skórę, bo przyczynia się do łagodzenia zmian trądzikowych. Warto też wykorzystać ją do okładów na zmęczone i obolałe oczy.
- Wspiera działanie układu krążenia. Pomaga oczyszczać naczynia krwionośne, co wspiera leczenie takich schorzeń, jak żylaki kończyn dolnych czy miażdżyca.