Kawa i czekolada to idealne połączenie na każdy dzień. Stosuję je nie tylko dodając czekoladę (gorzką, mleczną albo nawet białą) do pysznej kawy z mlekiem. Dziś polecam Wam skuszenie się na słodki przysmak z kawą i czekoladą w rolach głównych.
Składniki do ciasta
Do ciasta potrzebujemy następujących składników:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 duże, świeże jajka,
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao,
- Pół szklanki oleju,
- Pół szklanki jogurtu naturalnego, śmietany, maślanki lub zsiadłego mleka,
- Pół szklanki cukru (białego lub brązowego),
- Cała tabliczka czekolady, mleczna lub gorzka,
- 2 łyżki ulubionej kawy rozpuszczalnej (ja wybieram waniliową),
- 2 łyżki likieru o smaku amaretto,
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowania ciasta
Do dużej miski wbijamy jajka i ucieramy je razem z cukrem na gładką, puszystą pianę. Dodajemy jogurt naturalny (lub zamiennik) i delikatnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą, kawą i kakao. Mieszamy wszystko i stopniowo dodajemy do mieszanki jajecznej. Delikatnie mieszamy, aby nie robić piany. Dalej dodajemy olej i kontynuujemy mieszanie masy. Na koniec dolewamy amaretto. W międzyczasie przygotowujemy blachę i papilotki. Ja najbardziej lubię korzystać z silikonowej blaszki z wgłębieniami, w które można włożyć bibułki do babeczek, aby w pieczeniu nie straciły kształtu i nie rozlały się po całej blasze. Wlewamy ciasto do papilotek do ¾ wysokości. Na koniec kruszymy czekoladę i posypujemy babeczki małymi kawałkami czekolady. Będą się rozpuszczać w trakcie pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Pieczemy około 20 minut. Polecam oczywiście skosztować w połączeniu z ulubioną kawą!