Stokrotka, którą w ciepłej porze można obserwować na większości łąk, jako tak zwaną „samosiejkę” jest nie tylko najlepszym surowce do plecenia wianków na głowę dla dziewczynek. Z powodzeniem może być wykorzystywane również jako surowiec zielarski na wiele różnych sposobów.
Przygotowanie naparu
Stokrotki stosowane są przez zielarzy, ale również, co ciekawe, w kuchni. To dlatego, że jest to roślina w całości jadalna, dodająca potrawom zarówno smaku, jak i uroku. Smak stokrotki jest delikatny, o lekko orzechowym aromacie. Co prawda wszystkie części stokrotki są używane w ziołolecznictwie, to do przyrządzenia naparu wykorzystywane są najczęściej kwiaty. Można zrobić herbatkę ze świeżych kwiatów (co udaje nam się dużo rzadziej przy ziołowych naparach) albo z suszonych. Przy pierwszej wersji używamy ich mniej, około 1 łyżeczki na szklankę gorącej wody, przy drugiej potrzeba dwóch łyżeczek. Po zalaniu wodą zaparzamy pod przykryciem przez 10 minut i pijemy od razu.
Lecznicze właściwości herbaty stokrotkowej
Kwiaty stokrotki zawierają wiele substancji pożytecznych dla naszego zdrowia: garbniki, olejki, flawonoidy, kwasy fenolowe, śluzy czy sole mineralne. Picie naparów ze stokrotki może przynieść wiele korzyści, bo:
- Wspiera pracę wątroby. Herbata ze stokrotki usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn poprzez przyspieszenie usuwania szkodliwych produktów metabolizmu z naszego ciała.
- Pomaga w dolegliwościach związanych z trawieniem. Stokrotka ma działanie przeciwzapalne. Świetnie radzi sobie w przypadku stanów zapalnych jelit czy biegunce.
- Wspiera pracę układu moczowego. Może być stosowana pomocniczo w stanach zapalnych nerek czy dróg moczowych.
- Leczy przeziębienie. Ma działanie wykrztuśne, wiec przyspiesza usuwanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach. Działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.
- Działa wzmacniająco. Przyczynia się do budowania naturalnej odporności i witalności przez dostarczanie substancji odżywczych.
- Stosowane zewnętrznie napary, łagodzą podrażnienia na skórze, rozjaśniają piegi i likwidują przebarwienia.