Rokitnik zwyczajny, jak wiele ziół, w lecznictwie wykorzystywany jest od lat. Ponadto znajduje swoje miejsce w kosmetyce, jako surowiec do produkcji kosmetyków, jak również w kuchni, gdzie sprawdza się jako kwaśny dodatek w zastępstwie cytryny czy też surowiec do produkcji dżemów, konfitur, galaretek czy nalewek.
Substancje odżywcze w owocach rokitnika
Jest szeroko stosowany ze względu na dużą zawartość substancji pożytecznych dla zdrowia, które zawierają owoce rokitnika. Przede wszystkim jest bardzo bogatym źródłem witaminy C. Oprócz niej zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy P, A, E K, a także kwas tłuszczowy omega 7 – bardzo ważny dla naszego zdrowia. Krzewy rokitnika naturalnie rosną w pobliżu wody – rzek lub nad morzem. Ostatnio coraz częściej krzewy są też sadzone jako rośliny ozdobne w parkach czy ogrodach. Dojrzałe owoce to pomarańczowe lub czerwonawe kuleczki. W są cierpko-kwaśne. Aby przygotować napar, dojrzałe owoce zalewamy gorącą wodą i parzymy pod przykryciem do 20 minut. Odcedzamy owoce i możemy pić od razu gorącą herbatę. Świetnie smakuje też z dodatkiem miodu.
Na co pomaga herbata z rokitnika?
Rokitnik zwyczajny ma działanie wspomagające zdrowie na wielu płaszczyznach. W pierwszej kolejności herbata może być pierwszą pomocą w budowaniu odporności z uwagi na dużą zawartość witaminy C. Ma również działanie przeciwzapalne, więc stosowana jest też do obniżania wysokiej temperatury. Zaleca się też stosowanie rokitnika w stanach zapalnych układu pokarmowego i innych narządów wewnętrznych, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przy uporczywych biegunkach, a także w czasie ciąży i karmienia. W medycynie wykorzystywane są również napary z liści rokitnika. Stosowane są najczęściej zewnętrznie na skórę, gdyż pomagają radzić sobie z trudno gojącymi się ranami.