Dla wielbicieli herbaty w różnych odsłonach dziś wyjątkowa propozycja. Jedyne w swoim rodzaju, a jednocześnie bardzo proste do przygotowania lody o smaku herbacianym. Doskonałe będą oczywiście na upalne lato, ale nie bez powodu zamieszczam ten przepis właśnie teraz. Teraz go wypróbowałam, to raz. A dwa, to stare wierzenie, że jedzenie lodów zimą może pomóc w zahartowaniu i budowaniu odporności.
Składniki na lody
- 2 szklanki tłustego mleka,
- Cała laska wanilii,
- 4 żółtka z jajka,
- 8 łyżek cukru,
- 1 szklanka słodkiej śmietanki kremówki,
- Szczypta soli,
- 2 torebki herbaty typu Earl Grey,
Przygotowanie lodów herbacianych
Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. W międzyczasie dodajemy do niego laskę wanilii. Podgrzewamy, aż się zagotuje. Torebki z herbatą wrzucamy do miski i zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, aby herbata zaparzyła się w mleku i by nabrało jej aromatu. Przygotowujemy większą miskę i do niej wbijamy żółtka jaj. Dodajemy cukier i ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy mleczny wywar herbaciany (ciepły, ale nie gorący, aby żółtka się nie ścięły) i dalej ubijamy mikserem. Z połączenia powstanie piana, a pod wpływem ubijania masa zacznie gęstnieć. Wstawiamy ją następnie do lodówki, aby się schłodziła. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej łączymy z herbacianą masą wyciągniętą z lodówki. Połączone składniki przekładamy do pojemników, w których docelowo chcemy zamrozić lody. Przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy na około godzinę do zamrażarki. Po godzinie wyciągamy je z zamrażalnika i jeszcze raz miksujemy na gładką masę. Znów wstawiamy do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie ponownie wyciągamy opakowania i tym razem mieszamy je trzepaczką lub łyżką. Dalej ostatni raz wkładamy do zamrażarki, na przynajmniej godzinę lub więcej, jeśli wolimy bardziej zmrożone. Teraz będą już gotowe do zjedzenia!