Zaciekawiona aromatycznymi połączeniami i dodatkami do kawy, poszukałam jeszcze więcej i wypróbowałam kolejne przepisy. Zachęcam do sprawdzenia i poszukiwania swojego ulubionego smaku.
Kawa z waniliową gruszką
Składniki:
- Mała szklanka kawy,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka cukru (może być biały, choć ja polecam użycie brązowego cukru trzcinowego),
- Pół laski wanilii,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki,
- Bita śmietana,
- 2 kostki gorzkiej czekolady.
Gruszkę myjemy i obieramy ze skórki. Pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na kawałki. Wodę wstawiamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy, aż w całości się rozpuści. Dodajemy dalej kawałki gruszki, wanilię i sok z cytryny lub limonki. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, często mieszając i sprawdzając, czy gruszka już zmiękła. Kiedy owoce dojdą, odstawiamy całość do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy kawę. Dolewamy do niej syropu waniliowo gruszkowego, w ilości według uznania. Mieszamy i dekorujemy na wierzchu bitą śmietaną i gorzką czekolada startą na tarce. Na wierzchu układamy jeszcze delikatnie kilka kawałków skarmelizowanej gruszki.
Pikantna kawa z miętą
Składniki:
- Pół szklanki kawy,
- Pół szklanki mleka,
- 1 łyżka gorzkiego, sypkiego kakao,
- Papryczka chili (mały kawałek świeżej papryczki lub szczypta sproszkowanej),
- Bita śmietana,
- Kilka listków mięty,
Mleko podgrzewamy i łączymy z kakao. Chwilkę gotujemy, pilnując, aby nie wykipiało. W międzyczasie przygotowujemy swoją ulubioną kawę. Wlewamy ją do wysokiej szklanki. Dodajemy kakao i chwili, i mieszamy ze sobą. Dekorujemy bitą śmietaną i miętą.
Smacznego!