Dzisiaj podejdę do tematu herbaty nieco inaczej niż do tej pory. Mianowicie rozłożę ją nieco na czynniki pierwsze, a ściślej mówiąc wymienię jej najważniejsze prozdrowotne składniki.
Co siedzi w herbacie?
Dlaczego właściwie postanowiłam poruszyć ten temat? Ponieważ to właśnie skład herbaty decyduje w ogromnej mierze o tym, jak wpływa ona na nasze zdrowie. Wpływ ten jest zaskakująco duży. Na przykład w samej ojczyźnie herbaty – Japonii – uważa się, że działa ona leczniczo w przypadku blisko 61 różnych dolegliwości. Napój ten m.in.:
- stanowi ochronę przed zawałem serca;
- ma wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, co z kolei jest korzystne dla pracy serca;
- reguluje procesy trawienne;
- zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych.
Wróćmy jednak do głównego zagadnienia czyli chemicznego składu herbaty. Na pierwszym miejscu wymienić należy polifenole – katechiny czyli naturalne przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu wolne rodniki. Dzięki temu herbata chroni nas przed wieloma groźnymi schorzeniami jak np.:
- stwardnienie rozsiane, Parkinson i Alzheimer – choroby układu nerwowego;
- miażdżyca, zawał, udar mózgu – serce i układ krążenia;
- nowotwory (rak żołądka, nowotwór płuc);
- alergia;
- cukrzyca.
Ponadto katechiny posiadają zdolność hamowania powstawania stanów zapalnych.
Drugi ważny składnik to teanina czyli unikatowy aminokwas. Wykazuje on następujące właściwości:
- obniża ciśnienie krwi;
- reguluje wydzielanie serotoniny;
- działa relaksująco i uspokajająco;
- pobudza pracę mózgu;
- ma wpływ na szybkość przekazywania informacji.
W składzie herbaty znajduje się również teobromina (pochodna kofeiny). Ma ona korzystny wpływ na poprawę wydolności fizycznej oraz psychicznej. Ponadto zwiększa wydzielane neuroprzekaźników w mózgu. Teobromina reguluje również poziom dobrego cholesterolu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Ponadto w herbacie znajdują się również cenne dla naszego zdrowia składniki mineralne. Jest ich ponad 20. Największą zawartość stanowią: jod, selen, potas, żelazo, sód, fluor. Warto też wspomnieć, że herbata zawiera węglowodany – naturalne źródło energii.