Łosoś w … herbacie ? Czemu nie!

Dzisiaj wpis dedykowany wytrawnym smakoszom, ale i osobom, które lubią eksperymentować w kuchni. Przedstawię Wam dwa przepisy na dania rybne z herbatą Rooibos oraz herbatą zieloną.

Łosoś w sosie herbacianym

Aby go przygotować potrzebujemy następujących składników:

  • steki z łososia (ok.1,5kg) ;
  • zielona herbata w proszku lub liściasta ale zmielona w młynku bądź utłuczona w moździerzu (1łyżka);
  • masło lub margaryna (1łyżka);
  • gęsta śmietanka (3szklanki);
  • połowa cytryny (sok oraz starta skórka);
  • warzywny rosół z kostki (1litr);
  • sól;
  • biały pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do wywaru warzywnego dodajemy herbatę i doprowadzamy mieszankę do wrzenia na małym ogniu. Po wystudzeniu – miksujemy i ponownie gotujemy.
  2. Dodajemy masło i śmietanę. Całość łączymy i mieszamy na małym ogniu, aż do chwili gdy sos zgęstnieje.
  3. Dodajemy sok z cytryny, skórkę oraz przyprawy. Możemy całość zmiksować.
    Steki z łososia gotujemy na parze lub pieczmy na grillu. Polewamy sosem. Najlepiej smakuje w towarzystwie zielonych warzyw.

Łosoś po afrykańsku

Do przygotowania tego dnia potrzebne będą nam:

  • herbata Rooibos (4 torebki, albo 10dag gdy będzie to herbata liściasta);
  • filet z łososia (40dag);
  • wędzony łosoś (4plastry);
  • posiekana melisa (1 garść);
  • grejpfrut (1szt);
  • pomarańcz (1szt);
  • mała cytryna lub limonka (wyciśnięty sok);
  • miód (5łyżek);
  • ziarna sezamu (1łyżeczka).

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzamy herbatę, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Powstały napar – lekko solimy.
  2. Filety z łososia zalewamy herbatą i gotujemy przez ok. 5 minut na małym ogniu. Odsączamy i posypujemy melisą. Tak przygotowane filety zawijamy w plastry łososia.
  3. Łączymy sok z cytryny lub limonki z miodem i sezamem. Z obranych cytrusów usuwamy błonki i tniemy owoce na kostki. Dorzucamy je do sosu miodowego.
  4. Filety wykładamy na talerzyk i polewamy sosem. Idealnie smakują ze świeżymi grzankami.

Źródło: M. Caprari „Herbata”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.