Dzisiaj wpis dedykowany wytrawnym smakoszom, ale i osobom, które lubią eksperymentować w kuchni. Przedstawię Wam dwa przepisy na dania rybne z herbatą Rooibos oraz herbatą zieloną.
Łosoś w sosie herbacianym
Aby go przygotować potrzebujemy następujących składników:
- steki z łososia (ok.1,5kg) ;
- zielona herbata w proszku lub liściasta ale zmielona w młynku bądź utłuczona w moździerzu (1łyżka);
- masło lub margaryna (1łyżka);
- gęsta śmietanka (3szklanki);
- połowa cytryny (sok oraz starta skórka);
- warzywny rosół z kostki (1litr);
- sól;
- biały pieprz.
Przygotowanie:
- Do wywaru warzywnego dodajemy herbatę i doprowadzamy mieszankę do wrzenia na małym ogniu. Po wystudzeniu – miksujemy i ponownie gotujemy.
- Dodajemy masło i śmietanę. Całość łączymy i mieszamy na małym ogniu, aż do chwili gdy sos zgęstnieje.
- Dodajemy sok z cytryny, skórkę oraz przyprawy. Możemy całość zmiksować.
Steki z łososia gotujemy na parze lub pieczmy na grillu. Polewamy sosem. Najlepiej smakuje w towarzystwie zielonych warzyw.
Łosoś po afrykańsku
Do przygotowania tego dnia potrzebne będą nam:
- herbata Rooibos (4 torebki, albo 10dag gdy będzie to herbata liściasta);
- filet z łososia (40dag);
- wędzony łosoś (4plastry);
- posiekana melisa (1 garść);
- grejpfrut (1szt);
- pomarańcz (1szt);
- mała cytryna lub limonka (wyciśnięty sok);
- miód (5łyżek);
- ziarna sezamu (1łyżeczka).
Sposób przygotowania:
- Zaparzamy herbatę, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Powstały napar – lekko solimy.
- Filety z łososia zalewamy herbatą i gotujemy przez ok. 5 minut na małym ogniu. Odsączamy i posypujemy melisą. Tak przygotowane filety zawijamy w plastry łososia.
- Łączymy sok z cytryny lub limonki z miodem i sezamem. Z obranych cytrusów usuwamy błonki i tniemy owoce na kostki. Dorzucamy je do sosu miodowego.
- Filety wykładamy na talerzyk i polewamy sosem. Idealnie smakują ze świeżymi grzankami.
Źródło: M. Caprari „Herbata”