Wiedzieliście, że herbata biała to jedna z najzdrowszych odmian herbacianych? Dzisiaj krótko o tym, dlaczego warto po nią sięgać.
Napój wiecznej młodości
Nie tak dawno temu pisałam o kosmetycznych właściwościach białej herbaty. To napój, który jest naszym największym sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o zachowanie młodego wyglądu. Jest to możliwe, gdyż biała herbata posiada w swoim składzie dużo więcej antyoksydantów, które powodują wysychanie wolnych rodników. (Przypomnę tylko, że te niewidoczne gołym okiem mikroorganizmy, przenikają przez naskórek i docierają do głębokiej warstwy skóry. Niszczą przez to włókna kolagenowe – odpowiadające za jędrność i elastyczność skóry. Poza tym działają niszcząco na DNA wszystkich tkanek.) Tym samym regularne picie białej herbaty spowalnia proces starzenia skóry.
Wzmacnia serce i chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego
Jest to możliwe dzięki sporej zawartości katechin, które mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, ponieważ:
- przyczyniają się do regulacji poziomu cholesterolu;
- wyrównują ciśnienie krwi;
- wpływają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Stanowi tarczę ochronną przed chorobami nowotworowymi
Ma to związek z faktem, że zawiera ona kilkakrotnie więcej polifenoli czyli związków, które chronią przed mutacjami DNA – stojącymi za nowotworami. Istnieją też badania, według których biała herbata posiada zdolność do podwyższania poziomu wybranych enzymów wątrobowych. W ten sposób chroni organizm przez rakiem jelita grubego. Ekstrakt z białej herbaty może też niwelować ryzyko wystąpienia raka płuc.
Uszczelnia barierę ochronną organizmu przed wirusami i bakteriami
Jeśli do tej pory myśleliście, że na przeziębienie czy inną infekcje jest najlepsza zielona herbata, byliście w błędzie. Okazuje się, iż w walce z katarem o wiele skuteczniejsza jest właśnie herbata biała. Dzieje się tak, ponieważ biała herbata mobilizuje siły obronne organizmu do walki z intruzem, który nas zaatakował – czyli skraca okres choroby. Z kolei biała herbata dodatkowo niszczy mikroorganizmy wywołujące chorobę. Stąd też przypisuje się jej również właściwości przeciwzapalne.
Łagodzi objawy cukrzycy
Herbata biała powinna też zagościć na stałe w menu cukrzyków. Dlaczego? Ponieważ posiada ona zdolność do hamowania nadmiernego spożywania napojów oraz zapobiega skokom cukru, co bywa bardzo groźne dla osoby chorej.