Maj oznacza sezon imprez plenerowych. I chociaż tegoroczny wita nas chłodem, to nie warto rezygnować z zabawy i przenieść ją do domu, ożywiając wyjątkowymi drinkami.
Jaka herbata najbardziej nadaje się do drinków?
Teoretycznie każda. Jednak najbardziej popularne składniki to: herbata zielona i czarna. Najszybciej zaparza się ta w torebkach, ale pełniejszy smak i ciekawszy aromat jest w stanie zagwarantować herbata liściasta.
Przykładowe przepisy
Przygotowując imprezę dla znajomych, należy brać pod uwagę ich gusta smakowe. W kwestii alkoholów jednak można się czasem wyłamać i podać im herbaciane drinki, takie jak na przykład:
Drink „elektryzujący”
Niezbędne składniki to:
- zielona herbata – 2 szklanki (długo parzona);
- whisky – 4 kieliszki
- listki mięty – garstka
- miód lub cukier;
- lód w kostkach.
Przygotowanie:
Herbatę parzymy i osładzamy do smaku. Lekko studzimy. Następnie w wysokich szklankach koktajlowych umieszczamy kostki lodu. Do 3/4 wysokości każdego z pojemników wlewamy przestudzoną herbatę i dolewamy whisky (1 kieliszek na jedną szklankę). Na koniec do każdego naczynka wsypujemy listki mięty.
Cytrynowy drink
Potrzebne składniki:
- czarna herbata – 2 szklanki;
- miód lub cukier;
- wódka lub nalewka cytrynowa – ilość kieliszków uzależniona od ilości gości;
- kostki lodu;
- cytryna w plasterkach.
Przygotowanie:
Zaparzoną mocną herbatę lekko osładzamy miodem lub cukrem. Do szklanek wrzucamy kostki lodu oraz wlewamy kieliszek alkoholu (po jednym na każdą porcję drinka). Pustą przestrzeń w szklance uzupełniamy herbatą oraz wrzucamy po plasterku cytryny.
Drink rozgrzewający
Będą nam potrzebne następujące składniki:
- mocna zaparzona czarna herbata – 3 szklanki;
- płynny miód – 10dag;
- 1 szklanka wódki;
- cukier waniliowy.
Przygotowanie:
Miód mieszamy z alkoholem, a następnie dolewamy gorącą herbatę. Osładzamy lekko cukrem waniliowym. Całość dokładnie mieszamy. Serwujemy na ciepło!
Miętowy drink
Musimy przygotować sobie następujące składniki:
- gorąca mocna herbata miętowa;
- czysta wódka;
- miód lub cukier.
Przygotowanie:
Do niewielkich kubeczków lub szklaneczek wlewamy po pół szklanki gorącej herbaty. Następnie dolewamy wódki. Aby podkreślić smak drinka należy go lekko osłodzić. Serwujemy na gorąco!
*źródło przepisów: M. Caprari „Herbata”