Gdy kupujecie herbatę paczkowaną, to czym się kierujecie przy wyborze: nazwą, składem, krajem pochodzenia? A zwracacie uwagę na symbole na opakowaniach? Dzisiaj kilka słów właśnie na ten temat.
Zwróć uwagę na symbole
Herbatę możemy kupować na wagę lub w gotowych paczkach – jak na przykład herbaty w torebkach czy tzw. sypane. Bez względu jednak na to, jaki jest jej rodzaj oraz czy to herbata zielona, czarna, biała czy czerwona, każde opakowanie herbaciane posiada informacje, które ułatwiają identyfikację naszego napoju. Znajdziemy tam takie dane, jak: kraj pochodzenia, skład i nazwę producenta. Ale na opakowaniach znajdują się również różnego rodzaju dodatkowe oznaczenia w postaci pojedynczych liter lub słów – określeń. Te symbole pozwalają ocenić jakość herbaty, którą zamierzamy nabyć. Najczęściej pojawiające się to:
- Blend – mix różnych rodzajów herbat;
- Broken (B) – łamane liście i bardzo silny napar;
- Dust – herbata o silnej mocy po krótkim zaparzaniu; zazwyczaj tak opisywane są herbaty ekspresowe;
- Flowery (F) – surowiec stanowią najmłodsze pędy;
- Golden (G) – wysoki gatunek herbaty o bursztynowym odcieniu;
- Orange (O) – bardzo wysoki gatunek herbaty zwany królewskim;
- Pure – czysta herbata o naturalnym smaku i aromacie bez żadnych domieszek;
- Supreme lub Special – herbata o wyjątkowym smaku i aromacie, ale jest to raczej chwyt marketingowy niż określenie surowca;
- Tip (T) – herbata najwyższej klasy; jej surowiec stanowią nierozwinięte pączki liściowe lub ich domieszka.
***
Jak więc widzicie, czytając symbole umieszczane na opakowaniach herbaty, możecie dowiedzieć się o swoim napoju o wiele więcej niż studiując jego skład czy sugerując się krajem pochodzenia. Pamiętajcie też, że po zakupie herbaty – nawet, jeśli wiecie, że jest najlepsza zielona herbata – należy ją umieścić w szczelnym pojemniku. Najlepiej sprawdzają się w tym przypadku metalowe puszki. W ostateczności może to być duże szklane naczynie, ale koniecznie z zamknięciem. Jeśli o tym zapomnicie, Wasza herbata straci nie tylko swoje właściwości, ale przede wszystkim smak i aromat.
źródło: M. Caprari „Herbata”