W większości przepisów czy to kulinarnych czy innych, prym wiedzie zielona herbata. Dlatego dzisiaj dla odmiany bohaterką wpisu zostanie czarna herbata.
Coś dla miłośników owocowych smaków
Jeśli masz w domu ananasa oraz brzoskwinię z puszki, to wykorzystaj je do przygotowania smacznej herbaty bajecznej. Potrzebujesz do jej przyrządzenia następujących składników:
- czarna herbata – 4 szklanki świeżego naparu;
- brzoskwinia – 4 połówki;
- ananas – 4 plastry;
- opcjonalnie miód lub/i cytryna do smaku.
Owoce należy odsączyć. Następnie pokroić w cienkie plasterki lub kostkę. Umieścić na dnie dzbanka i zalać naparem z herbaty. Odstawić na 5 minut. Jeśli Ty lub Twoi goście jesteście łasuchami, możecie dolać do swojej herbaty zalewy z puszki, bądź dosłodzić napój miodem. Lubiący orzeźwiające aromaty, niech poproszą o plasterek cytryny lub limonki.
Jeżeli należysz do miłośników cytrusów, a w domu masz pomarańcze oraz cytryny, to z nich również możesz przyrządzić smaczną owocową herbatkę. Przygotuj w tym celu takie składniki:
- czarna herbata – 6 szklanek mocnego naparu;
- pomarańcze – 2 sztuki;
- cytryna – połówka dużej lub 1 mała;
- cukier brązowy (bo jest łatwiejszy do strawienia) – pół szklanki;
- goździki – 6 sztuk.
Owoce szorujemy, a następnie cienko obieramy ze skórki. Pomarańcze kroimy w plastry. Zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz zmielone lub potłuczone goździki. Całość mieszamy, aż do chwili, gdy cukier się całkowicie rozpuści. Przecedzamy i mieszamy z herbatą. Najlepiej smakuje na ciepło.
Coś dla miłośników „herbatek z prądem”
Taka „konkretna” herbatka z powodzeniem może zastąpić drinka lub umilić relaks z książką bądź jakimś dobrym filmem. Pierwsza z propozycji to herbata burbońska. Przygotuj sobie następujące składniki:
- czarna herbata – 4 szklanki mocnego naparu;
- pomarańcza;
- koniak – 1 szklanka;
- cukier dla smaku.
Jak przygotować herbaciany drink? Na początek czarna herbata musi wystygnąć. Następnie przygotowujemy owoc, który należy dokładnie wyszorować i pokroić – wraz ze skórką – na bardzo cienkie plastry, a te z kolei tniemy na połówki lub ćwiartki. Usuwamy pestki. Umieszczamy je w dzbanku z herbatą. Wlewamy koniak i osładzamy. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki. Serwujemy w wysokich szklankach z kostkami lodu.
Mamy tu amatorów wiśniówki? Bo wystarczy jedna szklanka trunku, mocna czarna herbata dobrego gatunku oraz cukier, aby przygotować pyszny mocny napój. Jak go zrobić? Przygotuj sobie:
- 4 szklanki mocnej czarnej herbaty;
- 1 szklankę wiśniówki;
- cukier;
- opcjonalnie wiśnie w likierze.
Herbatę najpierw słodzimy. Łączymy z wiśniówką i podajemy mocno schłodzoną w wysokich szklankach. Możemy również do każdej ze szklanek włożyć kilka owoców oraz dodać plasterek cytryny – wtedy napój będzie przyjemnie orzeźwiający.