…z innymi sezonowymi owocami, na które tylko masz ochotę. Ja co prawda preferuję te kwaśniejsze, jak właśnie rabarbar, porzeczki czy kwaśne śliwki, ale po pierwszym przygotowaniu ciasta można szybko się przekonać, że wiele innych owoców z powodzeniem może sprawdzić się przy tym cieście.
Przepis jest na małą tortownicę – taką ok. 24 cm średnicy albo na blaszkę – keksówkę. W pierwszym przypadku ciasto jest raczej niewysokie i piecze się trochę szybciej, w drugim zaś wysokość jest naprawdę imponująca, ale też na pieczenie i studzenie ciasta potrzeba więcej czasu. Żeby zapełnić dużą, standardową blachę na ciasto robię zawsze podwójną porcje.
Zaczynamy od kruszonki
Do jej przygotowania potrzebne będą:
- 100 g mąki,
- 70 g masła,
- 50 g cukru.
Wyjmujemy składniki wcześniej i wrzucamy wszystko do miski. Zagniatamy na jednolite ciasto, a potem do zamrażalki na co najmniej 20 min. Można podzielić na mniejsze części, jeśli mamy mniej czasu.
Zabieramy się za ciasto
Do niego należy przygotować:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 50 g roztopionego masła,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 80 dag rabarbaru (lub innych owoców).
Ucieramy jajka z cukrem – oczywiście mikserem – przez jakieś 10 min, aż do uzyskania białej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek masło i jogurt naturalny. Mieszamy wszystko łyżką, żeby nie rozbić za bardzo wcześniej napowietrzonych jajek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie na górę i dół. Teraz bierzemy się za przygotowanie owoców. Kroimy je na grubą kostkę, jeśli tego wymagają. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, a następnie dodajemy owoce. Na wierzch ścieramy na tarce do warzyw na grubych oczkach kruszonkę. Wkładamy ciasto do piekarnika na jakieś 45-50 min. Zwykle po 40 minutach sprawdzam już pierwszy raz drewnianym patyczkiem, czy jest już gotowe. Jeśli macie ochotę na bardziej słodkie, można dodać więcej cukru do ciasta.
Powodzenia i smacznego!