Wakacje w dzieciństwie spędzałam wyłącznie u dziadków na wsi. Wiadomo, że tam nikt nie bawi się w zapewnianie rozrywek dzieciom, dlatego samemu trzeba znaleźć sobie zajęcie. Jednym z pierwszych takich było plecenie wianków i innych rozmaitych wytworów z kwiatów. W tamtym czasie nigdy nie zgadłabym, że intensywnie niebieskie kwiatki, jedne z moich ulubionych, mogą mieć jeszcze inne przeznaczenie niż zdobienie mojej głowy, nawet po ususzeniu.
O bławatku słów kilka
Chaber bławatek, bo tak brzmi jego pełna nazwa, znany jest też pod wieloma innymi imionami, jak choćby modrak, chaber zbożowy czy bławat. Dla dzieci atrakcyjny, dla dorosłych zaś to zwykły chwast samosiejka, który sam pojawia się na polach zboża czy roślin okopowych. Roślina ta jest bardzo charakterystyczna w swoim wyglądzie. Ma pierzaste, niebiesko-modre kwiaty rosnące na cienkiej, wysokiej łodydze, dochodzącej nawet do 80 cm. Dzięki temu jest z daleka widoczny w zbożu. Oczywiście dla jego właściwości leczniczych można również go posiać na większym terenie. Surowcem zielarskim są płatki kwiatu bławatka. Wystarczy je obsypać i wysuszyć w ciepłym miejscu. Zrobienie naparu jest jak zwykle bardzo proste. Dwie łyżki suszonych kwiatów zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Najlepiej jest pić herbatkę dwa razy dziennie między posiłkami.
Właściwości lecznicze chabra
Znów, napary z chabra bławatka, jak z innych ziół, mogą być stosowane zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, ze względu na swoje bogate właściwości:
- Chaber oczyszcza drogi moczowe. Często używany jest w różnorakich chorobach układu, obrzękach nerek czy zapobiegawczo w kamicy nerkowej.
- Pomaga regulować gospodarkę wodną i elektrolitową. Reguluje wydalanie moczu, a więc radzi sobie dobrze w schorzeniach związanych z zatrzymywaniem wody czy soli w organizmie.
- Ma działanie kojące dla oczu. Okłady z naparu chabrowego można stosować na oczy w przypadku zapalenia spojówek i zwykłego zmęczenie gałek ocznych.
- Leczy choroby skórne. Pomaga poradzić sobie z takimi problemami, jak łupież, grzybica czy owrzodzenia.