Ostatnio zamieściłam dwa proste przepisy na lody kawowe, właściwie tak proste, że nawet dziecko poradziłoby sobie z ich przygotowaniem. Dziś przepis na lody nieco bardziej skomplikowany, ale też odrobinę bardziej wyrafinowany i z dodatkiem smakowym w postaci świeżego banana. Przepis zaczerpnięty ze sprawdzonego bloga.
Składniki do przygotowania
- 100 g herbatników (można użyć zwykłych, ja lubię też ciasteczka owsiane, ale są nieco bardziej słodkie),
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %,
- 3 łyżki cukru brązowego (jeśli nie jest dostępny, to zwykły biały cukier też się sprawdzi, może być też cukier puder, żeby łatwiej się ubił),
- 3 łyżki mocnego espresso,
- 1 łyżka likieru Baileys (można wykorzystać też likier kawowy albo amaretto),
- 1 banan (dla wielbicieli tych owoców oczywiście może być 1,5 lub 2 banany).
Przygotowanie lodów
Serek mascarpone i śmietankę wrzucamy do wysokiej miski i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy cukier i ubijamy mikserem, aż powstanie gładka masa o zwartej konsystencji. Powinna być mniej więc więcej tak ubita jak piana z białek. Następnie dodajemy składniki kawowe, czyli espresso i likier. Dalej ubijamy jeszcze przez chwilę, żeby składniki dobrze się połączyły. Banana (lub banany) kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Teraz najlepiej wymieszać delikatnie łyżką, żeby kawałki owoców nie rozpadły się na małe kawałeczki. W międzyczasie szykujemy pojemnik na lody – wykładamy go folią aluminiową. Przygotowaną masę wykładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny, aby stężała. Po tym czasie wyjmujemy masę lodową z folią z naczynia. Na wierzchu układamy herbatniki. Przykładamy deskę lub tacę i odwracamy do góry nogami. Zdejmujemy folię i układamy drugą warstwę herbatników. Dociskamy, żeby ciasteczka dobrze przywarły do lodów, a następnie kroimy na małe porcje. Obkładamy je folią aluminiową lub spożywczą i wkładamy jeszcze na kilka godzin do zamrażarki, żeby dobrze stężały.
Przepis zaczerpnięty z bloga wkuchni.usagi.pl: Lody kawowe z bananem bez maszyny.