Napary z kurkumą

Kurkuma, żółta przyprawa, bardzo aromatyczna, nadająca potrawom charakterystyczny smak i zapach. Często doradzana do potraw jak zamiennik szafranu – najdroższej przyprawy świata. Co ciekawe, z jej wykorzystaniem można przygotować też aromatyczne, oryginalne w smaku napary o leczniczych właściwościach.

Co dobrego z kurkumy

Kurkuma ma wiele pożytecznych właściwości, więc warto stosować ją jako przyprawę i w naparach:

  • Ma działanie detoksykacyjne – wspomaga wątrobę w odtruwaniu organizmu.
  • Wspiera oczyszczanie krwi i poprawia działanie układu krążenia. Ma też pozytywny wpływ na wysoki poziom złego cholesterolu.
  • Wpływa łagodząco na objawy przeziębienia.
  • Poprawia wygląd skóry i łagodzi stany zapalne.
  • Wspiera prawidłową pracę mózgu.

Kurkuma

Przepisy na napary

Napar z cytryną, miodem i rozmarynem

Składniki:

  • 5 cm świeżego kłącza kurkumy,
  • Pół świeżej cytryny,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • 300 ml wrzątku.

Zaczynamy od obrania kurkumy ze skórki. Warto założyć do tego rękawiczki, bo kłącze bardzo barwi  skórę. Kroimy je na kawałki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Zalewamy gorącą wodą, a następnie dodajemy rozmaryn i przykrywamy na 15 minut do zaparzenia. Cytrynę kroimy w plasterki. Przed wypiciem dodajemy je razem z miodem do naparu. Można wcześniej odcedzić składniki, żeby nie przeszkadzały w piciu.

Napar z imbirem, miodem i pieprzem

Składniki:

  • 1 cm świeżego imbiru,
  • 2 cm świeżego kłącza kurkumy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 300 ml wody.

Imbir i kurkumę obieramy ze skórki. Imbir kroimy w plasterki, zalewamy gorącą wodą i przykrywamy. W międzyczasie ścieramy na tarce kłącze kurkumy. Po 10 minutach zaparzania imbiru odkrywamy i dodajemy kurkumę, sok z cytryny, miód i pieprz. Mieszamy wszystko i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 5 minut, żeby smaki w naparze się wymieszały. Przed wypiciem dobrze jest go przecedzić.

Kłącze kurkumy trudno dostać, wiec można wykorzystywać też sproszkowaną przyprawę. Zamiast 1 łyżki świeżego kłącza, należy użyć 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.