Coraz więcej zimnych dni, więc pora się rozgrzać. Nie ma to jak usiąść w fotelu przed telewizorem lub z dobrą książką, sącząc pyszną, aromatyczną herbatę. Dziś trzy odsłony bardzo rozgrzewającej herbaty z rumem.
Herbata z rumem, cynamonem i imbirem
Składniki na jedną dużą porcję:
- 1 łyżka czarnej herbaty liściastej,
- Woda,
- 1 kieliszek rumu,
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny,
- szczypta cynamonu,
- 2 plasterki imbiru,
- Cukier (według uznania).
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od zaparzenia liści herbacianych gorącą wodą. Dobrze, aby herbata była bardzo mocna. Po zaparzeniu odcedzamy liście. Dodajemy sok z cytryny (około dwóch łyżeczek, chyba że ktoś lubi bardziej kwaśną), cynamon, plasterki imbiru oraz cukier. Mieszamy i na chwilę odstawiamy, zwłaszcza po to, aby imbir zdążył puścić smak i aromat. Na koniec przed samym podaniem dolewamy rumu, najlepiej nie za dużo, aby nie przesadzić z alkoholem.
Herbata z rumem, miodem i goździkami
Składniki na jeden kubek:
- 1 łyżka czarnej herbaty liściastej,
- Woda,
- 1 kieliszek rumu,
- 2 łyżki miodu,
- 5-6 goździków.
Przygotowanie:
Herbatę zaparzamy tak samo, jak w przypadku poprzedniej rozgrzewającej herbaty. Odcedzamy liście. Następnie dodajemy goździki i odstawiamy, aby herbata trochę przestygła. Miodu nie powinniśmy dodawać do bardzo gorących napojów, aby nie stracił swoich leczniczych właściwości. Dodajemy go zatem na samym końcu razem z rumem.
Herbata z rumem i sokiem malinowym
Składniki na duży dzbanek herbaty:
- 4 łyżki czarnej herbaty,
- 1 l wody,
- 200 ml rumu,
- 6 łyżek cukru białego lub trzcinowego,
- 3 plasterki cytryny,
- 5 łyżki soku malinowego.
Herbatę zaparzamy w dużym naczyniu. Kiedy naciągnie, przecedzamy i przelewamy do dzbanka. W międzyczasie rum, sok malinowi i cukier podgrzewamy osobno w rondelku, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dolewamy tę mieszankę do dzbanka z herbatą, a na koniec dorzucamy plasterki cytryny.