Niektórzy nazywają ją kawą po duńsku, ale pod tą nazwą znane jest jeszcze inne połączenie, czyli kawa z dodatkiem rumu. Być może skandynawskie pochodzenie ma tu coś na rzeczy, bo połączenie kawy z żółtkiem (ale to zmielonych ziaren kawy) nazywane bywa kawą po szwedzku lub po norwesku. Przygotowanie tej kawy na pewno nie należy do najprostszych. Należy przecież dodawać żółtko z dużą uwagą, żeby nie doprowadzić do zrobienia kawy z… jajecznicą. Dziś kilka prostych przepisów.
Prosta kawa z żółtkiem
Składniki na jedną kawę:
- 1 świeże żółtko,
- 2 płaskie łyżki cukru białego lub trzcinowego,
- Filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
- Mleko,
- Ewentualnie do dekoracji: śmietanka i sos karmelowy.
Zaparzamy kawę i odstawiamy ją na kilka minut, aby nieco przestygła. Mleko powinno mieć przynajmniej temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe w czasie dodawania do kawy. Chodzi o to, by razem stworzyć mieszankę, która jest wystarczająco ciepła do picia, ale nie zbyt gorąca do dodania jajka. Żółtko mieszamy z cukrem i ucieramy za pomocą miksera, aby cały cukier był roztarty i powstała lekka piania. Taką mieszankę wlewamy powoli do kawy, energicznie mieszając. Kawę można dodatkowo udekorować bitą śmietanką i sosem karmelowym.
Kawa z żółtkiem na zimno
Składniki na jedną dużą kawę:
- 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej,
- Woda,
- 1 świeże żółtko,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/4 łyżki świeżo startej skórki cytrynowej,
- bita śmietana,
- kostki lodu.
W pierwszej kolejności ubijamy żółtko z cukrem i skórką z cytryny. Najlepiej zrobić to przy użyciu miksera, żeby powstała gładka piana. Kawę zaparzamy gorącą wodą i dodajemy do niej kostki lodu, aby dobrze się schłodziła. Następnie przelewamy kawę do ubitego żółtka i dekorujemy bitą śmietaną.
Kawa z żółtkiem na słodko
Składniki na dwie kawy:
- 2 filiżanki naparu kawy,
- 2 łyżki słodkiej śmietanki,
- 1 żółtko,
- 2 łyżeczki cukru lub 2 łyżki płynnego miodu,
- mleko,
- kakao lub gorzka czekolada.
Jak przy poprzedniej kawie, ucieramy żółtko z cukrem, a następnie dodajemy do niego śmietankę i dalej miksujemy. Przestudzoną kawę przelewamy do filiżanek. Następnie dolewamy mleko spienione w spieniaczu. Na wierzchu układamy masę z żółtka i śmietanki. Całość dekorujemy kakao lub czekoladą.