Czekolada rubinowa – co to takiego?

Jakie znacie rodzaje czekolady? Mleczna, gorzka i biała? A co powiecie na wieść o tym, że wynaleziono czekoladę rubinową? Szwajcarska firma Barry Callebaut odkryła ją w Szanghaju i już w tym roku można ją kupić w największych miastach świata. Jak smakuje czekolada rubinowa, oznaczona seryjnie jako produkt RB1?

Czym różnią się od siebie czekolady?

Wszyscy doskonale wiemy, że na rynku dostępne są 3 rodzaje czekolad. Najbardziej przyzwyczajeni jesteśmy do czekolady mlecznej i białej, wielu fanów ma także gorzka czekolada. Czym tak naprawdę się od siebie różnią? Po kolei:

  • gorzka czekolada – to najbardziej wyrazista ze wszystkich czekolad. W swoim składzie ma nawet do 99% kakao! Jest mocna, gorzka (dla niektórych wręcz za bardzo). Idealna do ciast i deserów. Co istotne, ten rodzaj czekolady jest uważany za najzdrowszy. Zawiera w sobie bowiem magnez, potas, żelazo oraz fosfor. Gorzka czekolada jest ceniona przez dietetyków – szczególnie polecają ją tym, którym ciężko zrezygnować ze słodyczy. Zdrowotnie, czekoladzie gorzkiej zawdzięczamy pozytywny wpływ na pracę mózgu i wzrok, dobre samopoczucie oraz pobudzenie i chęć do działania;
  • czekolada mleczna – ma w sobie 50% kakao, około 25% tłuszczu oraz 14% masy mlecznej. Resztę stanowi głównie odtłuszczona masa kakaowa. Ta bomba kaloryczna zawiera ważne witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, potas, magnez, żelazo i wapń. Mleczna czekolada pozytywnie wpływa na pracę serca i mięśni, pobudza oraz dostarcza energii (warto ją mieć przy sobie podczas górskich wędrówek!);
  • biała czekolada – pojawiła się w latach 70. XX wieku i przez wiele lat była uważana za wyrób czekoladopodobny. Nic bardziej mylnego! W tej czekoladzie znajdziemy około 35% masła kakaowego, tłuszcz kakaowy, mleko i cukier. Ważne, by przy wyborze białej czekolady sprawdzać jej skład – niektórzy idą na łatwiznę i wybierają gorszej jakości składniki. Właściwy produkt dostarczy nam wiele witamin, wapń, żelazo i potas.

Czekolada rubinowa – skład i smak

Czym jest w takim razie ta przełomowa różowa czekolada? Podobnie jak jej brązowe odpowiedniki, czekolada rubinowa zawiera w sobie naturalne składniki i, co najważniejsze, nie posiada barwników! Swój kolor zawdzięcza rubinowej odmianie nasion kakaowca, które rośnie u Wybrzeży Kości Słoniowej, Ekwadoru oraz na terenie Brazylii. Ciekawostką jest fakt, że początkowo skład różowej czekolady wywoływał sporo kontrowersji. Chodziło głównie o to, że producenci nie chcieli zdradzić, co tak naprawdę w niej jest. Od razu pojawiły się więc plotki, że to żadna nowość i innowacyjność, a jedynie chwyt marketingowy.

A jak smakuje ten różowy przysmak? Wedle mistrza cukiernictwa i eksperta w branży czekoladowej, Angusa Kennedy’ego, rubinowy smakołyk ma bardzo kremową teksturę, jest delikatna i smakiem przypomina lekko orzeźwiający, śmietankowo-owocowy (jagodowy) posmak. Ponoć jest tak delikatna, że bez problemu można zjeść cała tabliczkę na raz. Z kolei wedle oświadczenia firmy „nie jest ani gorzka, ani mleczna, ani słodka”. Ciekawe!

Różowa czekolada – gdzie kupić ten rarytas?

Firma Nestle jako pierwsza zaczyna wprowadzać słodycze z dodatkiem rubinowej czekolady – na rynku japońskim i południowo-koreańskim już można kupić wafelek Kit Kat Ruby. Wedle oświadczenia marki, można go będzie kupić także w wybranych sklepach w Polsce od połowy kwietnia 2018 roku. Mnie jeszcze nie udało się trafić na ten wafelek. Sklepy z czekoladą za to posiadają wstępną informację, iż różowa czekolada będzie dostępna w sprzedaży od sierpnia.

Najdroższa czekolada świata?

I chociaż nie jest znana jeszcze cena czekolady rubinowej, to prawdopodobnie z racji ograniczonych terenów upraw rubinowego kakaowca, będzie większa od ceny tradycyjnej czekolady. Na nieco wyższą cenę wskazują także słowa dyrektora działu innowacji, Petera Bonne’a, wedle którego rubinowa czekolada ma zaspokoić wyjątkowo ekskluzywne potrzeby konsumentów w różnych przedziałach cenowych. Nie ukrywa też, iż czekolada rubinowa powstała z myślą o przyciągnięciu uwagi pokolenia tzn. millenialsów.

Najdroższa czekolada świata kosztuje 260$ za niewielką tabliczkę. To czekolada To’ak, wyprodukowana z rzadkich drzew ponad 100-letniego kakaowca rosnącego w Ekwadorze.

czekolada rubinowa kawałki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.