Semifreddo kawowe

Semifreddo to klasyczny włoski mrożony deser. Do jego przygotowania używania się jajek, cukru oraz śmietanki, ma teksturę mrożonego musu, który może przybierać różnorodne smaki w zależności od wykorzystanych składników. Semifreddo oznacza po włosku „na wpół zamrożone” i może być podawane zarówno w słodkiej, jak i lekko kwaskowatej wersji.

Jest dużo prostszy w przygotowaniu niż klasyczne lody i nie wymaga posiadania specjalnej maszyny. Można go zrobić w zaledwie 30 minut (chociaż czas oczekiwania na jego spożycie jest o wiele większy – deser można zjeść dopiero na drugi dzień). Proponuję wersję light – jeśli bowiem zależy nam na ciut cięższym musie, to warto dodać do poniższej listy składników 250 gam mascarpone, które mieszamy z gotową śmietanką.

Podaję podstawowy przepis na semifreddo kawowe, niemniej zachęcam do wypróbowania własnych wariacji i „nadziania” wnętrza deseru: mogą to być bezy, prażone orzechy (migdały, nerkowiec, makadamia, pistacje) lub kawałeczki kwaśnych owoców (maliny, porzeczki).

We Włoszech i Francji używa się specjalnej śmietanki crème fraiche – ma około 35% tłuszczu, jest lekko zakwaszona i z tego względu nie nadaje się do ubijania. W Polsce nie można jej kupić, niemniej można pokusić się o jej domowy odpowiednik: crème fraiche przygotowujemy mieszając świeżą śmietankę 36% z dwoma łyżkami maślanki. Całość pozostawiamy na noc aż zgęstnieje – takiej masy nie ubijamy, lecz mieszamy z białkiem i żółtkami. Uwaga! W lecie jest to dość ryzykowne ze względu na wysokie temperatury, dlatego lepiej postawić na zwykłą śmietankę 30%.

Semifreddo kawowe – przepis

Składniki: 500ml śmietanki UHT 30% (lub pasteryzowanej 36%), 3 duże jajka, 80 gram cukru pudru, 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy w proszku, 2 łyżki likieru kawowego Sheridan’s

Przygotowanie: Żółtka ucieramy w mikserze na najwyższych obrotach razem z cukrem pudrem do momentu otrzymania puszystej, niemal bladej masy, dodajemy likier kawowy. W osobnej misce ubijamy śmietankę, zaś w kolejnej na sztywno kurze białko. Do białek dodajemy łyżeczkę rozpuszczalnej kawy.

Łączymy masy: do żółtek delikatnie dodajemy bitą śmietanę oraz białka. Mieszamy powoli, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, tylko do momentu, aż składniki się połączą.

Keksówkę o  długości 23cm wykładamy folią spożywczą (warto aby wystawa za brzegi, dzięki czemu łatwiej się wyjmie deser z foremki). Wlewamy masę i dodatkowo zawijamy folia, aby nie przeszła zapachami z zamrażarki. Wkładamy na noc, aby kawowy mus dobrze stężał. Przed podaniem warto wyjąć z zamrażarki 5 minut wcześniej, aby mógł łatwo opuścić formę. Kroimy w grubsze plasterki, podajemy z sosem karmelowym, czekoladowym lub kawowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.