Moja propozycja na dziś to pyszna, delikatna miodowa kawa w dwóch odsłonach: wyrazistego espresso i słodkiego cappuccino. Nie oszukujmy się, nawet najbardziej zatwardziali miłośnicy kawy lubią czasem coś zmienić w swoich codziennych rytuałach i poznać nowe smaki.
Miodowa kawa to ukłon w stronę osób dbających o sylwetkę i zdrową dietę. Chociaż miód jest dość tuczący i składa się głownie z fruktozy, to jednak jedna łyżeczka dziennie w ogóle nie wpłynie negatywnie na figurę, a z pewnością jest o wiele lepszy niż zwykły cukier (miód ma niższy indeks glikemiczny) czy chemicznie uzyskane słodziki.
Do przygotowani a tego przysmaku znakomicie nadaje się miód lipowy lub spadziowy (jednak nie każdy go toleruje ze względu na sposób otrzymywania). Należy jedynie uważać, aby rozpuścić go w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni, inaczej temperatura „zabije” większość witamin i mikroelementów, nie wspominając o antyoksydantach.
Miodowa kawa delikatnie rozgrzewa, można ją przygotować na wiele sposobów – zarówno jako zwykła kawę, jak i deser w postaci kawy połączonej z bitą śmietaną i korzennymi przyprawami. Dzięki intensywnemu smakowi na długo pozostaje w pamięci.
Miodowa kawa – przepis
Składniki: 1 espresso, 100ml mleka skondensowanego do cappuccino lub 20ml do espresso, 1 łyżeczka płynnego miodu, opcjonalnie: płatki migdałów, cynamon.
Wykonanie:
Espresso: Do gorącej kawowej bazy dodajemy wymieszane wcześniej na zimno skondensowane mleko z miodem bardzo delikatnym strumieniem. Powinna powstać subtelna kawa o przyjemnej, złotej barwie. Kluczowe jest jednak wykonanie dobrego espresso, na które podawałam już przepis: https://herbaciara.pl/2015/10/jak-zrobic-pyszne-espresso/.
Cappuccino: Spieniamy mleko i dodajemy do niego płynny miód, delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok. Do ogrzanej filiżanki wlewamy ciepłe espresso i delikatnie przekładamy mleczno-miodową piankę. Wierzch dekorujemy płatkami migdałów lub odrobiną cynamonu. W przypadku miodowego latte postępujemy odwrotnie – do pianki dodajemy wlewane po ściankach szklanki espresso.
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak napoju, warto sięgnąć po wanilię oraz kardamon – połączenie słodkiego i nieco gorzkiego smaku z miodem naprawdę odmienia zwykłą mała czarną w niecodzienne smakowe doznania.