Przedstawiam Wam przepis na syrop kawowy, który może być używany zarówno jako dodatek do deserów, baza do drinków i napojów, a także i marynata do mięs. Syrop jest słodki i kleisty, gęstnieje po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać nawet do 3 tygodni ze względu na zawarty naturalny konserwant, czyli biały cukier.
W okresie letnim można go wykorzystać jako bazę pod słodką ice latte: do wysokiej szklanki wkładamy 3-4 kostki lodu, wlewamy do ¾ objętości mleko i uzupełniamy resztę syropem kawowym.
Jeśli chcemy otrzymać super gęsty sos, należy dodać jeszcze 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej i dodatkowo 3-4 łyżki cukru. Nie eksperymentowałam w temacie zastępowania cukru innym słodzikiem lub zamiennikiem. Mimo dużej kaloryczności pamiętajmy, że biały cukier pełni tu głównie rolę konserwującą, dzięki czemu sos można przechowywać kilkanaście dni w lodówce.
Syrop kawowy można zrobić w jeszcze prostszy sposób, wykorzystując do tego espresso z ekspresu automatycznego lub kolbowego: kawę zagotowujemy i dodajemy cukier, redukując następnie jej objętość o połowę. Przyznaję jednak, że nie ma tego intensywnego smaku, jaki uzyskujemy dzięki przygotowaniu naparu w tradycyjny sposób, używając do tego świeżo zmielonej kawy.
Można go serwować do kawy z mlekiem skondensowanym – wówczas uzyskujemy niebanalny napój o wyrazistym i intensywnym bukietem gorzko-słodkich smaków.
Syrop kawowy – przepis
Składniki: 20 gram świeżo mielonej kawy ziarnistej, 125 gram białego, drobnego cukru oraz 350ml wody.
Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy kawę. Gotujemy ją na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (ma tylko lekko kipieć, trzeba uważać, by nie wyparowała zbyt szybko). Odstawiamy do ostudzenia, przecedzamy przez papierowy filtr i ponownie zagotowujemy, dodając cukier. Redukujemy objętość o połowę i zlewamy do słoiczka lub małego dzbanuszka.