Jedna z moich czytelniczek poprosiła mnie o przepis na wegański mus kawowy, ponieważ ten opublikowany na blogu (Mus kawowy bez jajek) zawiera spore ilości nabiału, a ze względu na brak tolerancji laktozy, nie może jeść go zbyt dużo. Zatem spełniam prośbę i umieszczam przepis na wegański mus czekoladowo-kawowy: bez cukru, bez glutenu, bez laktozy. Zapraszam do testowania!
Czekolada ma niski indeks glikemiczny, zawiera sporo żelaza, dlatego warto sięgać po tego typu deser – przynosi więcej dobrego dla naszego organizmu niż wyrządza szkód z racji zawartego w nim cukru (który przecież można zastąpić erytrolem!).
Testując wegański mus czekoladowo-kawowy miałam rozterkę, czy sięgnąć po tradycyjne połączenie bananów i awokado, czy może jednak skusić się na orzechową bazę – wówczas 1,5 szklanki orzechów nerkowca namaczamy w mleku migdałowym i odstawiamy na noc do namoczenia. A może postawić na neutralne smakowo tofu? Z tego ostatniego zrezygnowałam, nie przepadam za typ produktem. Kolejne etapy wykonywania musu są identyczne jak w przypadku tej tradycyjnej wersji.
Co wyróżnia mój deser? Na pewno duże ilości zdrowych tłuszczy! Ze względu na dodatek sycących bananów lub orzechów nie sposób zjeść dużych porcji musu. Jeśli chcemy efektownie podać go gościom, to między warstwy musu należy włożyć plasterki bananów, a wierzch posypać świeżymi owocami, prażonymi orzechami i wiórkami kokosowymi.
Wegański mus to świetny sposób na przemycenie cennych witamin i mikroelementów dla dzieciaków pod postacią słodkiego deseru. Świetnie się sprawdzi jako taki oszukańczy deser – maluchy są łase na słodycze, a tego typu przystawki można im podawać naprawdę często!
Wegański mus czekoladowo-kawowy – przepis
Składniki: 2 banany, 1 awokado, 4 łyżki napoju migdałowego, 2 łyżki kakao, ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki miodu lub cukru, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie: W blenderze miksujemy banany i awokado, dodajemy napój roślinny, kakao, cukier i odrobinę miodu. Wszystko dobrze mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Mus przekładamy do niewielkich pucharków, na wierzch dodajemy połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę.
W planach mam jeszcze wypróbowanie przepisu na wegański mus czekoladowy na bazie aquafaby i rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Szukajcie przepisu w listopadowych wpisach!