Najzimniejsza pora roku przyszła do nas parę dni temu, dlatego wychodząc naprzeciw zmarzniętym nóżkom i dłoniom proponuję trzy przepisy na herbatę zimową!
Herbata zimowa jest bardzo prosta w przygotowaniu – w każdym przypadku zagotowujemy 250ml wody i wlewamy do wyparzonego, ciepłego dzbanuszka, dodając łyżeczkę ulubionej herbaty oraz wybrane składniki. Herbatę proponuję zaparzyć w klasycznym french pressie, czyli zaparzaczu tłokowym. Pozwoli on bardzo dobrze oddzielić napar od pozostałych składników.
Aby napar przeszedł smakami i aromatami, to parzenie powinno trwać przynajmniej 3 minuty. Jeśli decydujemy się na dodanie owocowych syropów lub dżemów (np. malinowego lub domowej konfitury pomarańczowej), to wówczas nie trzeba w ogóle dodawać cukru do napoju! W wersji dla dorosłych można zastąpić soki porcją 50ml nalewek.
Do przygotowania herbaty zimowej doskonale nadaje się Earl Grey, czarna Ceylon oraz Black Honey, herbata Rooibos praz Pu-Erh, zaś z zielonych klasyczna Sencha oraz Bancha. Eksperymentuję teraz z biała herbatą, która ma delikatny, łagodny smak.
Pamiętajcie, aby cytrusy wyparzyć przez starciem z nich skórki, najlepiej wrzątkiem dwukrotnie, co pozwoli pozbyć się z nich szkodliwych pozostałości po opryskach i konserwantach, jakimi są opryskiwane na czas transportu. W przypadku pomarańczy i cytryny pamiętajmy, aby nie dodawać ich do wrzątku, ponieważ utracą swoje właściwości zdrowotne. Najlepiej dodać je tuż przed podaniem.
Herbata zimowa – z pomarańczami i goździkami
Składniki: 250ml wody, 1 łyżeczka czarnej herbaty, 2 plasterki pomarańczy, 2 goździki, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej, 1 gwiazdka anyżu.
Wskazówka: jeśli chcecie przygotować większa ilość napoju, to warto w cała pomarańcze wbić kilkanaście goździków i gotować ją na wolnym ogniu przez około 5 minut, a następnie wydusić sok.
Herbata zimowa – z miodem i cynamonem
Składniki: 250ml wody, 1 łyżeczka czarnej herbaty, 1 kora cynamonu, 1/2 łyżeczki miodu.
Wskazówka: jaki wybrać miód do herbaty? Najlepiej sprawdzi się lipowy, akacjowy oraz wielokwiatowy. Odradzam gryczany, jest zbyt wyrazisty i może nieco zabić smak cynamonu.
Herbata zimowa – z malinami i cytryną
Składniki: 250ml wody, 1 łyżeczka czarnej herbaty, 1 plasterek cytryny, 1 łyżeczka skórki cytrynowej, 1 gałązka świeżego rozmarynu, 1 łyżka soku malinowego.
Wskazówka: podobny smak można uzyskać wykorzystując mrożone maliny, które godzinę przed przygotowaniem herbaty posypiemy odrobiną cukru, aby puściły sok. Jeśli chcemy wzmocnić efekt zdrowotny, to warto dodać suszone liście malin.