W tym roku maj jest wyjątkowo zimny i deszczowy. Pogoda zdecydowanie kieruje nasze skojarzenia w stronę jesieni. Tylko zieleniące się i kwitnące drzewa dają nadzieję na poprawę aury. W tak pochmurne i zimne dni marzymy o czymś, co rozgrzeje nasze ciało i duszę oraz poprawi nastrój. Jednym z takich sposobów może być herbata z prądem, zwana też herbatą z wkładką, czyli herbatka z dodatkiem kilku kropel rozgrzewającego alkoholu.
Herbata z prądem – czyli jaka?
Herbata z wkładką może być przygotowywana na wiele sposobów. Tym, co wzmocni smak i moc naparu może być zarówno czysta wódka, spirytus, jak i rum. Napój z liści czarnej herbaty (bo taka w tym przypadku jest najlepsza) udoskonali także alkohol smakowy taki jak np. amaretto.
Do przygotowania herbatki z wkładką doskonale sprawdza się herbata sypana – liściasta. Oczywiście możemy wybrać swój ulubiony rodzaj np. białą, czerwoną lub zieloną, ale napar nie będzie już tak aromatyczny i smakowity. Jeśli nie chcemy herbaty czarnej, to lepiej wybrać owocową, najlepiej malinową. Suszone listki, pod wpływem wrzątku, pęcznieją i dają o wiele bardziej aromatyczny i intensywny napar niż herbata w torebkach. Smak takiej rozgrzewającej herbaty warto wzmocnić też innymi dodatkami, np. sokiem z cytryny, sokiem malinowym, goździkami czy imbirem i cynamonem. Oczywiście, herbata z prądem najlepiej smakuje na ciepło. Wrzątek nie tylko wydobywa kolor i smak, ale również aromat wszystkich składników, których użyjemy do sporządzenia naparu.
Mój pomysł
Osobiście najczęściej przygotowuję herbatę z dodatkiem alkoholu, imbiru oraz cytryny. Herbata nie tylko rozgrzewa, ale również wzmacnia odporność i ma działanie antybakteryjne. Kiedy nasi goście zmarzną przy majowym grillu, śmiało możemy podać napar z poniżej zamieszczonego przepisu (ok. cztery porcje).
Herbata z prądem – przepis
Składniki:
- litr wody;
- cztery łyżeczki liściastej, czarnej herbaty;
- kawałek imbiru (lub dwie łyżki suszonego, sproszkowanego);
- sok z połowy dużej cytryny;
- miód – według uznania;
- cztery kieliszki wódki lub rumu.
Przygotowanie:
Świeży imbir obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie zalewamy herbatę w dzbanku i zaparzamy przez kilka minut. Miód i cytrynę oraz alkohol najlepiej podać oddzielnie, aby każdy mógł doprawić herbatę według swojego uznania. Do dzbanka z herbatą można dorzucić też kilka goździków i łyżkę cynamonu.
Pamiętajmy, że taka herbata z wkładką to napój tylko dla osób dorosłych i nie należy jej podawać dzieciom i niepełnoletniej młodzieży.